Начало История на медицината Работа на Павлов в лабораторията на Сергей Боткин до 1890 година

Работа на Павлов в лабораторията на Сергей Боткин до 1890 година

От 1890г.

Работа на Павлов в лабораторията на Сергей Боткин до 1890 година - изображение

Иван Павлов завършва Медицинската академия в Санкт Петербург (през 1880) и докторантура по медицина (през 1883) без научен ръководител, който да го наставлява. Руският физиолог сключва брак със Серафима Василиевна Карчевская през 1883 година. Макар и да е публикувал вече много статии за сърцето и храносмилателната система, малкото овакантени места за професори по физиология се дават на кандидати, които имат подкрепата на влиятелни професори.       

Докато си търси работа, Иван Павлов печели колкото може от лекции. На мястото, където работи от 1878 до 1890 година, плащат много малко, но както се оказва накрая, там му бил късметът. Сергей Боткин, професор във Военномедицинската академия и личен лекар на царицата, решава да организира малка лаборатория, в която да изпитва въздействието на различни лекарства върху животни. Самият Боткин е твърде зает и не може лично да ръководи лабораторията, затова пита един млад лекар да го посъветва кого да назначи на това място. Лекарят препоръчва добрия си приятел Иван Павлов. И така Павлов започва да ръководи изследванията в лабораторията на Боткин, но също използва нейното оборудване и за собствените си проучвания. Едно от предимствата на тази работа е, че Павлов натрупва ценния опит как се ръководи лаборатория, а и Боткин запознава Павлов с множество влиятелни личности.

През 1884 година Иван Павлов е един от тримата абсолвенти, спечелили конкурс за стипендии, с които да продължат научните си занимания на Запад. Той използва парите, за да отиде в Германия да учи физиология при двамина от водещите физиолози по онова време – Рудолф Хайденхайм и Карл Лудвиг. Павлов може да размени с всеки от двамата идеи в областта на общите им интереси – функционирането на сърцето и храносмилателната система. А дори и по-важно е това, че той се запознава с организацията на проучванията в двете най-добри европейски лаборатории.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Даниел Тоудес, "Иван Павлов - старейшината на световната физиология", изд. "Рива", 2008 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиЛайфстайлНовиниНаправления в медицинатаОткритияГеографияСнимкиЛюбопитноОрганизацииАлт. медицинаРецептиТестовеВидеоСпортКомпании и организации