Начало История на медицината Разпространение на вариолата в Африка до 1589 година

Разпространение на вариолата в Африка до 1589 година

От 1589г.

Разпространение на вариолата в Африка до 1589 година - изображение

По-голямата част от континента Африка е сравнително рядко населен, а населението му е далеч по-малко от това преди хиляда години. Африка е част от специфичен културен комплекс, включващ населението, говорещо банту (произхожда от западна Африка, разпространява се в централна и източна Африка), туземните жители на централна и западна Африка, живеещи в гъсти тропически гори и бушмените, ограничени до южна Африка и пустинята Калахари.
Счита се, че епидемия от вариола помита крайбрежието на северна Африка около 8 век, когато се наблюдава разрастване на исляма. След този момент районът остава ендемичен .

Един от най-ранните записи, свидетелстващи за разпространението на вариолата в Африка е от времето на т. нар. „Слонова война” през 568 г. пр.Хр , когато етиопските войски обсаждат Мека и биват поразени от болестта, която се разпространява обратно до Африка. Тъй като има немалко арабски колонии в пристанищните градове по източното африканско крайбрежие до Момбаса, които търгуват с Индия и Китай, едрата шарка вероятно е периодично внасяна в тези крайбрежни градове около 13-ти и 14-ти век. За съжаление няма писмени доказателства, подкрепящи тази теза. Те се появяват едва през 16 век, когато арабските колонизатори биват заменени от португалски.

Крайбрежните градове често биват атакувани от племената от вътрешността. През 1589 година, след подобно нападение по крайбрежието на Килва и Момбаса започва да бушува изключително тежка епидемия от вариола, засегнала почти всички възрастови групи сред африканското население. Много е вероятно епидемията от едра шарка да е започнала в някой от гъсто населените западни африкански градове. За съжаление няма европейски регистри, разказващи за разпространението на вариолата в западна Африка до 17-ти век, когато заболяването е изключително широко разпространено.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://whqlibdoc.who.int/smallpox/9241561106_chp5.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиНаправления в медицинатаЛюбопитноБотаникаЛеченияОрганизацииЗдравни проблемиАлт. медицинаВидеоЗдравни съветиХранене при...СнимкиНовиниМикробиологияЛайфстайлСпециалистиДиетиПсихологияИнтервютаСоциални грижиПатологияТестовеЗаведенияАнкети