Начало История на медицината Създаване на Американския червен кръст

Създаване на Американския червен кръст

От 1881г.

Създаване на Американския червен кръст - изображение

Американският Червен Кръст е основан през 1881 г., но функционира неофициално и преди този период. Корените на организацията са европейски. Основана е в Женева през 1864 г. Създаването й е вдъхновено от книга, публикувана през 1862 г. Неин автор е швейцарският бизнесмен Жан Анри Дюнан. Той става свидетел на ужасяващите последици от битката между австрийските и френските войски до италианското село Солферино, когато пътува по работа.

На бойното поле лежат около 30 000 мъртви или ранени. Няма никой, който да се погрижи за тях. Дюнан е толкова удивен и ужасен от гледката на касапницата, че решава да напише книга за видяното. Бизнесменът настоява за формирането на доброволни групи от цивилни, които да помагат на ранените войници. Самият Дюнан се заема с ръководството на такава група, която бързо формира Международния комитет на Червения кръст. Въпреки че САЩ изпраща наблюдател на встъпителната конференция на организацията, държавата не участва в ратифицирането на документа, станал известен по-късно като Женевската конвенция.

Клара Бъртън, бивша учителка и чиновник на Американското патентно ведомство. Тя вдъхновява създаването на Червения кръст в Съединените щати. Въпреки че няма медицинско образование, Бъртън има високопоставени приятели във Вашингтон, работещи в Патентното ведомство. Тя започва своя „кръстоносен поход”,  снабдявайки с медицински консумативи и помощи ранените при Американската гражданска война. Тя шофира камион, натоварен с доставки, сервира топла храна, помага на ранените.

След войната американката организира издирването на изчезнали военнопленници. Когато тежко заболяване я принуждава да замине в Европа, за да се възстанови, Бъртън за пръв път се запознава с работата на Червения кръст на Стария континент.

Когато се завръща у дома, учителката лобира за организацията в родната си страна и става неин говорител. В САЩ, хуманитарната организация няма аналог. Бъртън иска да подпомогне на сънародниците си, пострадали при бедствия. Тя става американски представител на Международния червен кръст през 1881 г., а през 1882 г. Конгресът в САЩ най-накрая ратифицира Женевската конвенция.

В най-ранните си години Американският червен кръст съществува единствено благодарение на  енергията и усилията на Клара Бъртън. Тя разчита на политическите си връзки, за да може организацията да просперира.

През 1889 стартира една от мащабните акции на Американския червен кръст. Организацията подпомага пострадалите при "Потопа от Джонстаун", в който загиват над 2000 души, а 30 000 жители на Джонстаун са принудени да напуснат домовете си. Червеният кръст става все по-квалифициран при справянето с такъв вид бедствия, спечелва си и похвали за упоритата работа и усилия.

Първоначално задълженията в организацията не са ясно обособени, действа се само там, където Клара Бъртън иска. Червеният кръст изпраща пшеница към Русия, за да помогне на гладуващите селяни през 1892 г., а американката отплава към Турция през 1896 г., за да договори помощи за жертвите сред репресираното арменско население.

По време на испанско-американската война от 1898 г. точните задължения на Американския червен кръст все още не са ясни, което води до конфликт с Армейския медицински корпус. Въпреки че работата на Червения кръст обикновено се счита за изключително полезна, организацията започва да бъде критикувана за превишаване на правомощията и неточности в счетоводните й практики.

Конгресът официално създава Американския Червен кръст през 1900 г., но работата му е опустошена от липсата на ясен фокус и разделение на труда. Клара Бъртън е избрана за президент на организацията през 1901 г., но подава оставка три години по-късно след отменено разследване за отклоняване на средства.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: http://www.fundinguniverse.com/company-histories/american-red-cross-history/

Снимка: timesgazette.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияВидео