Начало История на медицината Създаване на компания "Кинг фармасютикълс" ("King Pharmaceuticals, Inc.") през 1993 г.

Създаване на компания "Кинг фармасютикълс" ("King Pharmaceuticals, Inc.") през 1993 г.

От 1993г.

Създаване на компания "Кинг фармасютикълс" ("King Pharmaceuticals, Inc.") през 1993 г. - изображение

Предпоставка за появата на американската фармацевтична компания "Кинг фармасютикълс" ("King Pharmaceuticals, Inc.") е създаването на дружеството "General Injectables and Vaccines Inc." ("GIV") от фармацевта Джон М. Грегъри и адвоката Рандал Дж. Кърк през 1984 година. Компанията бележи добро развитие, а в началото на 1993 година "хоризонта" се появява добра възможност дружеството да премине изцяло към производство на медикаменти.

По това време, един от лоялните клиенти на "GIV" – фармацевтичната компания "RSR Pharmaceutical", решава да съсредоточи усилията си върху производството на пестициди, а не в разработката на нови лекарства, които да разпространява чрез договорни отношения, сключени с други фармацевтични производители. "RSR" се помещава в бившите сгради на фармацевтичния производител "Beecham Laboratories" в Бристол, които стават достъпни, когато "Beecham" се слива със "SmithKline", премествайки дейностите си във Филаделфия.

Оказва се, че съоръжението е особено подходящо за производствени нужди на "GIV" - Грегъри и Кърк пък напълно съзнават какво всъщност би означавало да притежават договор със "SmithKline". На практика този лист хартия би бил залог за по-нататъшен успех за дружеството. За съжаление, контрактът действал с пълна сила между "RSR" и "SmithKline".

Адвокатът и фармацевтът определено не губят куража си - през есента на 1993 г. те основават "King Pharmaceuticals Inc.". Кърк (отново) изпълнява функциите на председател на борда на директорите. Първоначално "Кинг" съдейства на работата на "RSR", но скоро след това Джон Грегъри успява да убеди "SmithKline" да прехвърли така желания договор за съоръжението. През януари 1994 г. "King Pharmaceuticals Inc." закупува площ от 500 хил. квадратни метра, превеждайки $ 1.18 млн. в сметката на "RSR".

Почти веднага след успешната сделка, дружеството подава документи към американската администрация по храните и лекарствата за одобрение за производството на неговите генерични лекарства. Междувременно "Кинг" използва около 20% от завода и наема 90 човека за производство на лекарства за "SmithKline", "Ciba-Geigy" и "Boehringer Mannheim". Братята на Джон Грегъри започват също работа в новата компания: Джеферсън е фармацевт, който става заместник-председател и генерален мениджър, занимаващ се с ежедневните дела на концерна, Джоузеф, който е бивш изпълнителен директор на "GIV", намира място в борда на директорите, а полу-братът Джон - Р. Хенри Ричардс е лекар, който става медицински директор.

До края на 1994 г. и Кърк, и Джон Грегъри решават да вървят по отделни пътища. Кърк смирено подава и прекъсва отношенията си с компанията. Грегъри, от друга страна, запазил собствения си дял от "GIV", поема поста на адвоката. Така фармацевтът става изпълнителен директор на "Кинг". Компанията приключи първата си година, генерирайки приходи от 13,3 милиона долара и нетен доход от 917,000 долара.

По статията работи: Виктория Милова


Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/king-pharmaceuticals-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История