Начало История на медицината Предпоставки за създаването на "Кинг фармасютикълс" ("King Pharmaceuticals, Inc.")

Предпоставки за създаването на "Кинг фармасютикълс" ("King Pharmaceuticals, Inc.")

От 1984г.

Предпоставки за създаването на "Кинг фармасютикълс" ("King Pharmaceuticals, Inc.") - изображение

Основател на фармацевтичната компания "Кинг фармасютикълс" ("King Pharmaceuticals, Inc.") е Джон М. Грегъри, който отрасва в района на Вашингтон, след което завършва висшето си фармацевтично образование в университета в Мериленд през 1976 г. Фармацевтът е на 28 години, когато той и съпругата му се преместват в малкото градче Бастиян, разположено край хълмовете на Апалачите (в югозападната част на Вирджиния) на около 70 мили северно от Бристол, щата Тенеси. Грегъри е единственият фармацевт в окръга. Той работи от импровизиран офис (от преустроен гараж), който граничи с единствената медицинска клиника в района. Животът в такова отдалечено място подхранва въображението на Грегъри и той скоро стига до извода, че стандартният метод за разпространение на лекарства чрез лично посещение на лекарите и фармацевтите е остарял, и че телефонните контакти биха били също толкова ефикасни, а и доста по-евтини. Той споделя идеята си с единствения адвокат на окръга, Рандал Дж. Кърк, и двамата мъже решават да започнат общ бизнес.  Грегъри, Кърк и местни инвеститори събират около 100 000 долара и основават „General Injectables and Vaccines Inc.” (GIV) през 1984 година.

С участието на Кърк (като председател на компанията) и Грегъри (като президент), „GIV” създава своя аптека с четирима служители в сграда с площ от 3 000 квадратни метра, в която първоначално продават бързо развалящи се медикаменти и ваксини. Стабилизирането на бизнеса се оказа много по-трудна задача, отколкото Грегъри очаква, а ситуацията се изостря от неговите лични проблеми.

Според „Форбс " през 1987 г. Джон Грегъри сериозно обмисля отнемането на живота си поради ред причини – депресия, тежък развод проблеми с бизнеса, а и фармацевтът е в плен на алкохолна зависимост. В последната минута той решава, че самоубийствата не е решение и мъжът търси помощ от пастор. Скоро след това Грегъри „взема живота си ръце”. Благодарение на новата стабилност фармацевтът успява да постигне растеж в продажбите на „GIV”, добавяйки както нови продукти, така и още клиенти в аптеката си.

Развитието на биотехнологиите, което разчита в голяма степен на инжекционните лекарствени форми стимулира растежа в бизнеса на „GIV”, както и търсенето на една от ваксините срещу хепатит В. Вместо да направят обществена своята компания, Грегъри и Кърк предпочитат да запазят своята независимост (и нарастващите си постъпления). Те инвестират печалбите си обратно в своя бизнес. Приятелите използват „GIV”, за да придобият други компании като „Lotus Biomedical Corp.”, които произвеждат свои собствени маркови медикаменти, които GIV и други търговци на едро разпространяват. През 1993 г. компанията придобива „Williams Generics” „Уилямс Генейкс”, която функционира на пазара чрез каталог с лекарства, разпространявани по пощата. Тя продава на аптеки, като впоследствие се обединява със друга фирма, за да се създаде „InSource-Williams Inc.”, която разпространява генерични лекарства на около 10 000 аптеки.

Тези начинания имат голямо значение за развитието на компанията през 90-те години на 20 век, тъй като „GIV” е наясно, че маржовете й се свиват, а това в голяма степен се дължи на тенденцията, че  фармацевтичните компании, избрали да реализират печалба от собствените си продажби, прекратяват отношенията си с дистрибуторите. Грегъри и Кърк осъзнават, че е необходимо концернът им да продава произвенени от него лекарства.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/king-pharmaceuticals-inc-history/

Снимка: Steroidology

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История