Начало История на медицината Създаване на Пеницилиновия завод в Разград през 1954 година

Създаване на Пеницилиновия завод в Разград през 1954 година

От 1954г.

Създаване на Пеницилиновия завод в Разград през 1954 година - изображение

Знаехте ли, че през петдесетте години на миналия век в Разград, с подкрепата на тогавашния Съветски съюз, заработило голямо предприятие за производство на антибиотици? Официално, то отворило врати на пети септември 1954 година и било наречено Пеницилиновия завод, като впоследствие името му на няколко пъти било променяно.

Така да се каже, на стартовата права от своето съществуване фабриката разполагала само с един корпус с три цеха – "Ферментация", "Химическо очистване" и "Фасовка и опаковка", и била проектирана от екип от висококвалифицирани съветски експерти. В завода първоначално се произвеждал  основно така ценният за онова време пеницилин и още три фармацевтични агента, а в действие бил "мобилизиран" персонал от малко повече от сто човека. Производствената ситуация се развила изключително бързо и само година по-късно в Пеницилиновия завод стартирал процес за получаването на биомицин. Тогава и за пръв път сериозен обем пеницилинова продукция била изнесена за чужбина, а именно – за Китай.

Впоследствие в асортиментовата листа попаднали още няколко медикамента, между които стрептомицин, витамин В12, тетрациклин, гентамицин и други. Десетилетие по-късно, порасналите амбиции на управителите на фирмата, заедно с увеличените нужди от лекарства на населението, довели до логичното разрастване на предприятието – както в структурно отношение, така и в броя на заетите в работата кадри. Така, през 1964-та заработил корпус 2, а през 1974-та и трети такъв. С непрекъснатото внедряване на нови и нови технологии, портфолиото на завода продължило да се разширява.

В периода от 1977-ма и 1980-ма ръководството на комбината, например, можело да се похвали с двойно увеличение в производството. Разработени били огромни дози тетрациклин, гентамицин, тубоцин, тилозин, пеницилин, полусинтетични пеницилини и други. Никак не е случайно, че през втората половина на миналия век страната ни изнасяла в чужбина редовно антибиотични препарати, създадени в цеховете на предприятието в Разград – износ, който генерирал приходи от милиони левове. Важно е да споменем, че в Завода за антибиотици професионалния си път започнали редица родни фармаколози, между които небезизвестните Иван Агаин, Благина Василева, Димитър Димитров, Павел Тодоров и редица други. Голяма част от тези експерти допринесли за успешното развитие на компанията с изобретяването на нови технологии в добиването на фармацевтичните агенти, но това не е всичко. Българските учени не се уморявали да провеждат постоянна и активна изследователска дейност, което отличило Пеницилиновия завод като една от първите фармацевтични компании у нас, която дала старт на важни проучвания в областта, наред с производството на медикаменти.

В заключение, можем да кажем, че създаването на комбината определено може да се смята за важен момент в историята на българската фармация.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

"Български откриватели и изобретатели", Държавно издателство "Техника", София, 1986г.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛеченияЛайфстайлНовиниКлинични пътеки