Начало История на медицината Създаване на Пеницилиновия завод в Разград през 1954 година

Създаване на Пеницилиновия завод в Разград през 1954 година

От 1954г.

Създаване на Пеницилиновия завод в Разград през 1954 година - изображение

Знаехте ли, че през петдесетте години на миналия век в Разград, с подкрепата на тогавашния Съветски съюз, заработва голямо предприятие за производство на антибиотици? Официално, то отворя врати на пети септември 1954 година и е наречено Пеницилиновия завод, като впоследствие името му на няколко пъти е променяно.

Така да се каже, на стартовата права от своето начало фабриката разполага само с един корпус с три цеха – "Ферментация", "Химическо очистване" и "Фасовка и опаковка", и е проектирана от екип от висококвалифицирани съветски експерти. В завода първоначално се произвежда основно така ценният за онова време пеницилин и още три фармацевтични агента, а в действие е "мобилизиран" персонал от малко повече от сто човека. Производствената ситуация се развива изключително бързо и само година по-късно в Пеницилиновия завод стартира процес за получаването на биомицин. Тогава и за пръв път сериозен обем пеницилинова продукция е изнесена за чужбина, а именно – за Китай.

Впоследствие в асортиментовата листа попадат още няколко медикамента, между които стрептомицин, витамин В12, тетрациклин, гентамицин и други. Десетилетие по-късно, порасналите амбиции на управителите на фирмата, заедно с увеличените нужди от лекарства на населението, довеждат до логичното разрастване на предприятието – както в структурно отношение, така и в броя на заетите в работата кадри. Така, през 1964-та заработва корпус 2, а през 1974-та и трети. С непрекъснатото внедряване на нови и нови технологии, портфолиото на завода продължава да се разширява.

В периода от 1977-ма и 1980-ма ръководството на комбината, например, може да се похвали с двойно увеличение в производството. Разработени са огромни дози тетрациклин, гентамицин, тубоцин, тилозин, пеницилин, полусинтетични пеницилини и други. Никак не е случайно, че през втората половина на миналия век страната ни изнася в чужбина редовно антибиотични препарати, създадени в цеховете на предприятието в Разград – износ, който генерира приходи от милиони левове. Важно е да споменем, че в Завода за антибиотици професионалния си път започнали редица родни фармаколози, между които небезизвестните Иван Агаин, Благина Василева, Димитър Димитров, Павел Тодоров и редица други. Голяма част от тези експерти допринасят за успешното развитие на компанията с изобретяването на нови технологии в добиването на фармацевтичните агенти, но това не е всичко. Българските учени не се уморяват да провеждат постоянна и активна изследователска дейност, което отличава Пеницилиновия завод като една от първите фармацевтични компании у нас, която дава старт на важни проучвания в областта, наред с производството на медикаменти.

В заключение, можем да кажем, че създаването на комбината определено може да се смята за важен момент в историята на българската фармация.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

"Български откриватели и изобретатели", Държавно издателство "Техника", София, 1986г.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноЛеченияНовиниЛайфстайлКлинични пътеки