Начало История на медицината Тот/Хермес Тримегист – основна фигура в древната алхимия

Тот/Хермес Тримегист – основна фигура в древната алхимия

Тот/Хермес Тримегист – основна фигура в древната алхимия - изображение

Древните гърци идентифицират бог Хермес с египетския бог Тот и му дават епитета "тримегист" или "три пъти велик", защото дарява на египтяните изкуствата и науките. Тот се изобразява с глава на ибис и тяло на човек и полумесец на главата. Негова основна инсигния е крилатият жезъл с две увити змии, наречен кадуцей, който в наши дни неслучайно е символ на фармацията и медицината. Преди да бъде обявен за бог, той е първия велик египетски философ и основател на Древната школа на мистериите. Като бог е смятан за покровител на магията, писането, астрологията и алхимията и отнасял душите в отвъдното.

Според митологията съществуването на Хермес Тримегуст се отнася към ранните дни на старото царство в Египет, много преди Моисей. Според някои автори той е съвременник на Авраам, а някои еврейски традиции дори твърдят, че Авраам добива част от мистичните си познания от самия Хермес (Кибалион).

Много гръцки книги се приписват на Хемес Тримегист – според Селек 20 000, а според Мането – 36 525. Климент от Александрия знае за съществуването на 42 задължителни книги – т. нар. Corpus Hermeticum; 10 от тях коментират египетските богове и жреци; 10 жертвоприношенията, ритуалите и празниците; 10 с необходимите инструменти и предмети за свещените ритуали; 2 книги с химни за боговете и правилата за фараоните; 4 книги се занимават с астрономия и астрология; и 6 са посветени на медицината – разглеждат тялото, заболяванията, лековете, инструментите, очите и жените. През III в. Лактаний и през IV в. Августин се позовават на херметическите писания и приемат легендата за Хермес Тримегуст без следа от съмнение. Херметичните творби, посветени на алхимията, са цитирани от Зосимос, Стефан и Олимпиодор.

Най-известните части от този корпус са посветени на магията, алхимията, астрологията и отварите и те са особено известни сред средновековните алхимици. Заклинанията, направени върху предмети, защитени с магия, например, стоят в основата на израза "херметически запечатан".

По-голяма част от книгите са изгубени при опожаряването на библиотеката в Александрия. Въпреки митовете за Хермес Тримегист, Corpus Hermetica не е толкова древен – датира се в I-III в.

                           Изумрудените скрижали

Възстановка на Изумруените скрижали

На Хермес Тримегист се приписва и т. нар. Изумрудени скрижали. Много учени го възприемат като основното ръководство на алхимиците. Ръкописът загатва или разкрива тайната на първичната субстанция и нейната трансмутация – създаването на философския камък. Според една от легендите ръкописът е намерен в пещера и бил грабнат от ръцете на Хермес от Сара, съпругата на Авраам. Според друга легенда е намерен от Александър Велики в Хеброн (IV в.). Въпреки че в текста като негов автор се споменава Хермес Тримегуст, той се появява за първи път в книга на арабски език между VI и VIII в. Текстът е преведен на латински през XII в., а на английски от Исак Нютон. 

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. http://www.ancient-origins.net/history-famous-people/thoth-hermes-trismegistus-and-his-ancient-school-mysteries-002676

2. http://www.encyclopedia.com/people/philosophy-and-religion/ancient-religion-biographies/hermes-trismegistus

3. http://historyofalchemy.com/list-of-concepts/hermeticism/emerald-tablet/

4. http://historyofalchemy.com/list-of-alchemists/hermes-trismegistus/

5. https://en.wikipedia.org/wiki/Emerald_Tablet 

снимки: ancientorigins.net

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История