Начало История на медицината Традиционната медицина на древните маи, Част 2

Традиционната медицина на древните маи, Част 2

От -750г.

Традиционната медицина на древните маи, Част 2 - изображение

Освен основните шест правила, медицината на маите притежава и други особености и системи, обхващащи няколко отделни сфери. Шаманите и а-мените се занимават с билкарство, хирургия, религия и магически ритуали. Ето и няколко от особеностите на лечението, записани от антрополозите и хронистите в Централна Америка:

Основното класифициране на билките става чрез оцветяването не техните цветове. Цъфтящите в червено растения са подходящи за третиране обриви, рани и изгаряния. Тези със сити венчелистчета са подходящи за успокояване на нервите и третиране на инсомния. Жълтите са подходящи за облекчаване на болки в стомаха и за подпомагане на храносмилането (заради цвета на жлъчния сок).

Шаманите на маите познават множество болести, но до наши дни са достигнали едва 5 описания на медицински състояния. В тях са включени симптомите на кожното заболяване пинта, лайшманиоза, жълта треска и трахома. Тези примери свидетелстват за умението да се разпознават различните болести на базата на техните проявления.

Други чести заболявания, третирани чрез билки, са диарията на гъбичките на краката. Тези два проблема за изключително често срещани в блатистите региони на Централна Америка и до днес. За да се справят с тях, древните маи използват масла, които втриват в кожата чрез масаж. По същия начин се облекчават и симптомите на менопауза, както и болезненият цикъл, проявяващ се при някои дами.

сауна от град на маите

Някои билки се използват само под формата на масла за сауна. Разбира се сауните на маите са доста по-различни от шведските дървени стаи и представляват по-скоро потилни помещения. Тези съоръжения са много важни за лекуване на „студените“ болести, за които споменахме по-горе.

Не на последно място в медицината на шаманите и а-мените стоят хирургическите процедури. Маите изпълняват множество операции, между които трепанация, изрязване на възпалена тъкан с обсидианов нож, наместване на кости и дори съединяване на тъкан. За да зашият отворени рани, лечителите използват човешки косми.

традиционен масаж на маите

Уменията на маите в денталната хирургия са забележителни. Те не само вадят възпалени зъби, но и изчистват кариесите с миниатюрни каменни свредели, а след това запушват дупката с парче нефрит. Някои от дамите в градовете на централноамериканската цивилизация умишлено заменят или украсяват зъбите си с изкуствени материали, сред които желязна руда, обсидиан, нефрит, тюркоаз и др.

За съжаление голяма част от знанията на тази удивителна цивилизация изчезва под булото на вековете. За това са виновни не само опустошенията на испанските колонизатори, но и естествения упадък на империята на маите. Това, което успява да запази медицинската доктрина жива и до днес е, че лекарствата на шаманите са по-достъпни в някои региони, отколкото медикаментите от конвенционалната медицина. Някои медици и фармаколози дори експериментират с множеството билки, растящи из блатистите долини на Централна Америка.

Първата част на статията ще намерите тук.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: www.baus.org.uk / www.yucatan-holidays.com

Снимки: www.ancient-origins.net

inthetemazcal.blogspot.com

www.edgemagazine.net

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаТестовеИсторияЛайфстайл