Начало История на медицината Употреба на понятието негроид във физическата антропология

Употреба на понятието негроид във физическата антропология

От 1960г.

Употреба на понятието негроид във физическата антропология - изображение

Във физическата антропология съществуват термини, обозначаващи трите общи расови класификации при хората - европоиди, монголоиди и негроиди. Според тази схема за класификация, хората се разпределят в широки подгрупи въз основа на фенотипните им характеристики, каквито са например черепната и скелетна морфология.

По-късно се добавят определени разширения на терминологията, целящи допълнително съсредоточаване върху произхода на хората. Сред тези трудове е и „Произход на расите”, написан от Карлтън С. Кун. Авторът е разделил видът Хомо сапиенс в пет отделни групи:  кусасоиди (европеиди), капоиди, конгоиди, австралоиди, монголоиди, които са в съгласие с хронологията на датиране на всеки таксон след Хомо еректус. Поставил е капоидната раса като самостоятелна единица и е етикетирал двете големи подразделения на конгоидната раса - „африкански негри” и „пигмеи”.  Кун разделил и местните африканци в две отделни групи, обособени според момента на възникване. Това довежда до разногласия в подходите за датиране и конфликтни резултати. В тази посока започнало да се мисли след  публикването през 1963 година на „Two Views of Coon's "Origin of Races" with Comments by Coon and Replies" от авторите Теодосиъс  Добзански и Ашли Монтагю в книгата „Current Anthropology” Изображение на този труд може да се види от снимката по-долу:Кавали-Сфорца също приема тази двойна категория, посочвайки, че пигмеите имат много различен генетичен подпис от тези при другите африканци с тъмна кожа. Ученият не приема тезата, която Кун е представил,че всяка раса е еволюирала поотделно. Той по-скоро защитава теорията „отвъд Африка”, според която расите са се обособили извън африканския континент. Ученият силно вярва, че всички човешки същества са произлезли от малки групи от хора, които са мигрирали от Африка, а този процес бил най-осезаем в периода 125 000-60 000 години.

Терминът "негроиден" все още се използва в дисциплините съдебна медицина и физическа антропология . В медицински контекст, някои учени препоръчват той да се избягва в научни трудове, защото се счита, че поражда расизъм, а на всички хора следва да се гледа с уважение с равнопоставеност. Негативното отражение при употребата на термина негър става осезаемо след кампаниите на американско движение за граждански права. Изпадналият в немилост термин „Negro” започва да се свързва с исторически периоди на легализирана дискриминация, отхвърлен е от афроамериканците през 1960 г. и е заменен с "черен".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Negroid

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлНовиниАнкетиСнимкиРецептиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения