Начало История на медицината Употреба на прополис в Египет около 3100 г пр. Хр.

Употреба на прополис в Египет около 3100 г пр. Хр.

От -3100г.

Употреба на прополис в Египет около 3100 г пр. Хр. - изображение

Историята на пчелите и лечението с пчелни продукти в Египет може да бъде проследено назад до около 13,000 г.пр.Хр. Част от знанията на историците относно пчелите и апитерапията са натрупани благодарение на изображения на медоносните насекоми, както и от останки от кошерите им, отривани при разкопки.

Египетските рисунки по стените на храмовете също осигуряват някои от най-ранните доказателства за събирането на мед от дивите пчелни колонии. В един момент, хората започвали и да култивират дивите пчели в кошери, направени от кухи дървени трупи, грънчарски съдове или изплетени ракитени кошници. Въпреки, че няма писмени описания за пчелите или пчеларството, медоносните насекоми били известни и почитани от жителите на древен Египет. Археологически разкопки категорично потвърждават, че пчелите са били отглеждани от египтяните, а основен център на пчеларството бил Долен Египет, известен с обширните си обработваеми и добре напояваните земи, пълни с цъфтящи растения.

Около 3100 г. пр.Хр. медоносните пчели започнали да се появяват във вид на древноегипетски йероглиф, използван като топографски символ на Древен Египет. От най-ранни времена, боговете на Древен Египет били свързвани с пчелите, а едно от имената на жените фараони било "Кралица-майка". Любопитен е факта, че египетските храмове се пазели от пчелни кошери, за да могат фараоните, поели по пътя към безсмъртието, да имат на разположение мед и пчелни продукти, които да използват при нужда от храна или за производството на лекарства и мазила.

Според Силва Вейга, медът е бил известен на египетските жреци, които използвали златистата лепкава пчелна субстанция в процеса на балсамиране, както и за консервиране на някои продукти. За съжаление, доказателствата за такава употреба са оскъдни. Въпреки това, Ернест Бъдж, в книгата си: "Мумията" представя приказката за иманяра Абд ел-Латиф, който открил запечатан съд в египетска гробница. Делвата съдържала мед, а след като са опитали от съдържанието на артефакта, ел- Латиф и "сътрудниците му" открили, че в съдът е положено телцето на малко дете.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/#B18

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛичностиОткритияЗдравни съветиНовиниРецептиНормативни актовеСъставкиСпортАлт. медицинаДиетиВидеоТестове