Начало История на медицината 15 генетични мутации, които могат да възникнат в резултат на кръвосмешение – част 2

15 генетични мутации, които могат да възникнат в резултат на кръвосмешение – част 2

15 генетични мутации, които могат да възникнат в резултат на кръвосмешение – част 2 - изображение

Кръвосмешението вече е табу в почти всяка култура по света, но невинаги е било така. В миналото благородниците и кралските особи се стремели да запазят кралската кръв "чиста" като се женели помежду си. Египетските фараони например често се женели за сестрите си или дори за собствените си деца. Това ни дава поглед към сериозните генетични мутации, които могат да възникнат в резултат на кръвосмешението. Но как точно влияе инцестът върху възникването на генетични заболявания?

Дори ако не възникне някаква мутация, сношаването с някой, с който имате роднинска връзка, може да предизвика много проблеми, включително проявата на рецесивни черти. Тъй като и двата индивида имат подобни гени, всяка рецесивна аномалия може да се предаде много по-лесно и да има видим израз в бъдещето поколение. Това също така означава, че дори, ако нямате никакви признаци за генетични заболявания, у детето ви може да възникнат генетични мутации. Важно е да се отбележи, че тези черти и мутации не винаги възникват в резултат на кръвосмешение, а се появяват по-често в резултат на израждането на поколенията.

Вижте кои са едни от най-често срещаните и гротескни увреждания, свързани с кръвосмешението в миналото.

Сраснали пръсти

Сраснали пръсти

Въпреки че раждането на деца с допълнителни пръсти и крайници (полидактилия) или липсата на крайници се среща при кръвосмесителни бракове, тези увреждания не са толкова често срещани. Но срасналите пръсти определено преобладават при децата, плод на инцест. При това състояния пръстите на ръцете и краката може да са по-малко на брой и залепени едни към други.

При племето Вадома в Зимбабве срасналите пръсти на краката са нещо често срещано. Поради тази причина те понякога биват наричани хората-щрауси. Тъй като генетичният им фонд е доста ограничен (женят се само в рамките на племенната общност), генът, отговарящ за това увреждане, е не само доминантен, но и много често срещан.

Албинизъм

Албинизъм

Албинизмът е състояние, при което в тялото липсва меланин – вещество, което отговаря за оцветяването на косата, кожата, устните и цялото ви тяло. Хората, които страдат от албинизъм, обикновено имат светла кожа и очи (понякога дори червени), бледа кожа, почти бяла коса и състоянието се среща дори при чернокожите. Заболяването е автозомно и рецесивно, което означава, че когато хора с подобни гени създават деца, вероятността да им го предадат се увеличава многократно. Съюзите между братовчеди, братя и сестри, родители и деца увеличават шанса за изразяване на състоянието в малки общности от хора.

В Пуерто Рико например съществуват малки групи, в които липсва генетично разнообразие. Това означава, че дори ако кръвосмешението не е между много близки роднини, вероятността за проява на този рецесивен ген е много голяма. Поради тази причина в Пуерто Рико има най-много албиноси.

Тежка лицева асиметрия

Лицева асиметрия

Във филмите понякога виждате примери на плодовете на тежки кръвосмешения с ужасяващи лица, почти чудовищни (сещате ли се за един от най-известните епизоди на Досиетата X?). въпреки че до голяма степен представите на сценаристите и продуцентите се разминават с действителността, в тях има и частица истина. Поколенията, плод на кръвосмешения, могат да получат тежки лицеви деформации и асиметрия. Когато се раждате, обикновено и двете части на лицето ви са до голяма степен еднакви (с някои малки примери за асиметрия), включително очите, ушите, носът и устата. След много поколения на кръвосмешение, асиметрията в областта на лицето става все по-забележима и забележима. Очите могат да са разположени на различна височина и да са с различна големина. Ушите може да са неравни, а устата да е увиснала в единия край. Тези характеристики определено не те правят чудовище, но са един от признаците за израждане на поколенията.

Хипофизарен нанизъм (джуджета)

Джуджета

Това заболяване не се проявява само след едно поколение инцест – свързва се с изражданията на много поколения. През XVIII век в Пенсилвания, САЩ, съществувало селище, наречено Ланкастър, където имали проблеми с кръвосмешаването. Децата не се развивали както трябва, стерилететът бил често срещано явление, появил се синдромът на Елис ван Кревелд. Това заболяване се свързва с хипофизарния нанизъм, полидактилията, заешката устна, тежки проблеми със сърцето и др.

Стерилитет

Елизабет Льо Брун

Децата, които са плод на кръвосмесителен брак невинаги оцеляват. Често се случва спонтанен аборт или се раждат мъртви. По този начин брачните съюзи се оказват стерилни. Въпреки това, дори ако роднините успеят да създадат поколение, самите деца могат на свой ред да се окажат стерилни. Засегнати могат да се окажат сперматозоидите или яйцеклетките или репродуктивната система просто може да не функционира нормално. Поради наличието на този проблем, от трона са слизали много династии, защото по ирония на съдбата, опитвайки се да запазят кръвта си "чиста", те стават стерилни и не успяват да създадат наследник за престола и династията трябва да отстъпи управлението на друга.

Сколиоза

Сколиоза

Това генетично състояние всъщност се среща доста често, дори без наличието на кръвосмесителни отношения. Сколиозата е състояние, при което гръбначният стълб е с неправилна извивка спрямо гърба. При тежките случаи това може да повлияе на способността на човек да ходи, да сяда удобно, а възстановяването изисква операция и години наред носене на шини. Състоянието може да възникне в следствие от неправилен стоеж, но е възможно да се предаде и по наследство. При кръвосмесителни бракове, дори ако нито един от родителите няма сколиоза, генът може да се прояви при детето, поради подобието на изходните гени. Един от най-ярките примери е фараонът Тутанкамон, плод на брака между брат и сестра.

Слаба имунната система

Бенджамин фон Блок

Децата, плод на кръвосмешение, обикновено са много болнави. Това може да се дължи на малформации в скелета, мускулите или органите, но и в неправилно функционираща имунна система. При нормални условия имунната система притежава голямо разнообразие от алели, които се борят с различните заболявания – колкото по-голямо е заболяването, с толкова повече заболявания можете да се справите. Когато близки роднини създават потомство, имунната система на детето разполага с много по-малко алели и може да се бори с много по-малко заболявания.

Крипторхизъм

Крипторхизъм

Това заболяване се среща само при мъжете. То се случва, когато единият или двата тестиса не са слезли надолу към скротума. Около 3% от момченцата страдат от това заболяване и ако не се третира рано, то може да доведе до стерилитет, както и до различни репродуктивни заболявания. Състоянието е свързано и с различни други проблеми като синдрома Янг-Мадърс, който е съпътстван от цепнато небце, проблеми с крайниците и др. Крипторхизмът може да се причини от дупликирани хромозоми и се среща много по-често при деца, плод на кръвосмесителни връзки, отколкото при останалите деца.

Към първа част > > >

Редактор: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.ranker.com/list/genetic-mutation-from-incest/laura-allan?ref=lzyrltdlstszerg_rr&pos=4&a=42&ltype=l&l=2478614&g=1&li_source=LI&li_medium=desktop-popular-lists

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияАнкетиЛайфстайл