Начало История на медицината Ал-Рази и приносът му за развитието на урологията в арабския свят

Ал-Рази и приносът му за развитието на урологията в арабския свят

От 865г. до 925г.

Ал-Рази и приносът му за развитието на урологията в арабския свят - изображение

Ал-Рази (865-925) е един от най-великите древни лекари не само в арабската медицина, но и в целия свят. Приносът му в областта на урологията е особено значим и заслужава да бъде подробно разгледан.

Той се слави като търпелив наблюдател, който се отличава с изключителна прецизност при разграничаването на разнообразни състояния, които предизвикват едни и същи оплаквания, и много точно описва симптоматиката им. Например, при тежест в слабините, той много прецизно разграничава камъните в бъбреците от обструкция или подуване на бъбреците:

"Разликата между тях е тази; възпалението е съпътствано от смесена треска, втрисане и честа полиурия; при обструкцията се наблюдава олигурия и урината е чиста, а при камъни урината е или чиста или с песъклива утайка."

Въпреки че Руф от Ефес разграничава везикуларната и бъбречната хематурия, ал-Рази също така описва физико-анатомичните причини за това състояние:

"Внезапната хематурия възниква от разкъсан кръвоносен съд в бъбрека, а това не може да е причината при пикочния мехур, тъй като везикуларните съдове не могат да бъдат разкъсани заради голямото количетво кръв, преминаващо през тях... Това е така, защото кръвта не се филтрира в кръвоносните съдове на пикочния мехур, както се случва в кръвоносните съдове на бъбреците. Но количеството кръв, която минава през пикочния мехур, е достатъчно само за захранването му, докато при бъбреците кръвта се филтрира, а също така големи кръвоносни съдове и много кръв идват към тях, много повече от необходимото за кръвоснабдяването им. Също така съдовете в пикочния мехур не са много близо до вътрешността и не се поддържат, както съдовете, разположени дълбоко в бъбреците."

Ал-Рази също така различава два вида ренална (бъбречна) хематурия – заради разкъсан кръвоносен съд и при претоварване заради повишена пропускливост.

В главата "Спиране на урината" от медицинската енциклопедия al-Hawi той не подкрепя мнението на предшествениците си Целз (I век) и Павел от Егина (625-690), които описват само задържането на урина. Ал-Рази разграничава задържането на урина от анурията (неотделяне на урина от бъбреците).

Според Хюсеин и ал-Окби, ал-Рази различава с голяма точност везикалните болки от болките в следствие на колит. Той също така безпогрешно различава пасивните камъни от движещите се, описвайки прецизно местоположението на вторите. Радбили твърди, че ал-Рази е първият лекар, който дава описание на заболяването спина бифида и връзката му с инконтиненцията.

От хирургична гледна точка литотомията, която извършва ал-Рази, наподобява процедурата, описана от Павел от Егина. Въпреки това ал-Рази е първият, който прави клизма на пациентите, преди операцията, и описва признаците за крепитация при ректален преглед, когато в пикочния мехур има повече от един камък. Той също така е първия, който чупи голям камък, използвайки пинцети. Той го хваща здраво и прилага перинеалната цистотомия, за да го счупи, повтаряйки тази процедура под различни ъгли, докато камъкът не стане достатъчно малък, за да бъде изваден.

Ал-Рази е и първият, който започва да прилага меатотомията (срязване на външния отвор на уретрата, за да го разшири):

"Ако камъкът е заседнал на върха на уретрата, в никакъв случай не го дърпайте, защото това ще причини лацерация и силни болки и възпаление; вместо това срежете върха на пениса и отстранете камъка."

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.muslimheritage.com/article/paediatric-urology-1000-years-ago

снимка: history.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияНаправления в медицинатаСнимкиРецептиЛюбопитноЛайфстайлБотаника