Начало История на медицината Аптека от 7-ми век ни дава доказателства за варварско нашествие във Византия

Аптека от 7-ми век ни дава доказателства за варварско нашествие във Византия

От 627г. до 630г.

Аптека от 7-ми век ни дава доказателства за варварско нашествие във Византия - изображение

През 2007-ма екип от турски археолози, с помощта на свои колеги от чужбина, започва да изследва древните останки на ромейския град Батонея. Гръцкото селище е било предградие на Константинопол, което днес е погребано под истанбулския квартал Авджълар. Било е известно като малък индустриален център, в който се произвеждали някои от продоволствията, от които жителите на античния мегаполис се нуждаели. По време на разкопките учените се натъкват на нещо неочаквано - над 700 унгвентарии (вретеновидни керамични бутилки), пълни с оцелели от унищожителното влияние на времето фармакологични вещества.

Глинените бутилки са били изхвърлени на брега на езерото Кючукчекмедже преди около 1300 години. Въпросът, който измъчва археолозите, е как точно артефактите са се озовали там? Отговорът на загадката идва с напредването на разкопките - унгвентариите са изпадали в езерото след като фармакологичният цех е опустошен.

унгвентарии

Водещият теренното изследване археолог - доктор Шенгюл Айдингюн - разкрива, че ромейското градче става жертва на набег на обединените орди на авари и сасаниди. Това е установено след детайлно разглеждане на няколко предмета, които очевидно са попаднали в руините на града по време на опустошенията.

Става въпрос, разбира се, за останки от оръжия. За насилственото унищожение на фармакологичното заведение учените разбират и от следите от пожар, засегнал всички сгради в селището. След въглероден анализ академиците разбират, че умишлено предизвиканата стихия е вилняла около 630-та година след Христа. Византийските хронисти са описали варварска обсада, в която участват аварски войски, датирана към този период, но до намирането на овъглените постройки историците не разполагат със солидни доказателства за военния конфликт.

Самият център за производство на лекарства представлява комплекс, състоящ се от няколко постройки. По време на разкопките на Батонея са намерени още хавани и пестици, печка с котлони, както и множество остатъци от билки.

След анализ на съдържанието в глинените шишета е установено, че произвежданите в предградието лекарства, съдържат метанон и фенатрен. Тези химически съединения се използват и до днес за направата на успокоителни и сънотворни медикаменти. Според Айдингюн произвежданите в Батонея церове са били използвани от по-заможните жители на византийската столица. Тя смята още, че поради огромният брой на делвите, намерени по време на разкопките, може би лекарствата са достигали и до други, по-отдалечени точки на империята. Припомняме ви, че по това време ромейската държава е една от най-големите и влиятелни страни в района на Средиземноморието.

Изглед от руините към езерото КючукчекмеджеДруги интересни открития, които археолозите правят, изследвайки руините на Батонея, са остатъци от една от първите земеделски площи в Европа, хетско селище, както и викингски пристан от 11-ти век.

Учените от южната ни съседка се надяват откритието им да е полезно не само за туризма в най-големия град на Балканите, но и да допринесе за обогатяването на световната история. До момента разкопките в истанбулския квартал Авджълар продължават, като в изследванията са се включили както студенти от Истанбулския университет, така и специалисти от Полша, както и археолози от други части на Турция.

По статията работи: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: https://www.dailysabah.com/history/2016/10/16/700-bottles-containing-ancient-antidepressants-heart-medication-found-in-istanbul

Снимки: http://eu.greekreporter.com/files/ruins-of-Bathonea.jpg

http://i.hurimg.com/i/hdn/75/0x0/59c99b2e45d2a027e83dc045.jpg

https://www.dailysabah.com/history/2016/10/16/700-bottles-containing-ancient-antidepressants-heart-medication-found-in-istanbul

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияГеографияСпециалистиПсихологияСнимкиЛайфстайлНовиниСоциални грижиАнкети