Начало История на медицината Балнеолечение на територията на Древна Русия

Балнеолечение на територията на Древна Русия

От -1110г.

Балнеолечение на територията на Древна Русия - изображение

Известно е, че балнеолечението и употребата на сауните датира още от времето преди новата ера. Има доказателства, че американските местни племена използвали сауните за своите пречистващи ритуали, а древногръцкият лекар Хипократ предписвал лечебни процедури в сауна на пациентите си, за да се третират успешно множество заболявания. Медицинската история на гърците, римляните, египтяните, персите и китайците свидетелства, че тези народи са разчитали на сауните при лечение на ревматични заболявания. Имало е обществени и лични сауни, действащи с мокра и суха пара.

Сред тях, руската сауна се различавала по форма и устройство от всички останали. Гръцките, римските, египетските и персийските сауни се изграждали от камъни, мрамор, теракот и функционирали с много влажна пара (приличали на съвременните парни бани), а руските сауни се изработвали от дърво. Макар че те също използвали влажна пара, тя не била в такова голямо количество. Двете най-важни части на руска сауна били пещта и самата парна зала. Пещта се изграждала от тухли или камъни, които имали пряк достъп до вътрешността на помещението. Пещта се свързвала с метален контейнер, съдържащ гореща вода. Под този контейнер се поставяли камъни, които се отоплявали от водата и пещта. Така водата се изпарявала, създавайки определена степен на топлина и влажност. Когато температурата се повишавала до нужната точка (обикновено от 65 до около 90 градуса по Целзий), по горещите камъни се поливала малко вода, която допълнително създала гореща пара. Оптималното затопляне на сауната според руснаците се дължало на дървената облицовка.

В Русия, нормата за броя посещения на сауната варирал от 3 до 5 пъти, за период от около 10-15 минути. Обикновено, след всяко посещение, руснаците скачали в басейнчета със студена вода, за да се постигне по-добро закаляване на организма, а и така кръвоносните съдове и сърцето укрепвали. Почивките трябвало да бъдат около 15-20 минути, желателно било да се пие чай или вода.

В руски хроники, написани между 850 и 1110 преди Христа, шеговито е описано, че Свети Андрей, след като посетил руска сауна, се върнал в Рим и разказал за лечебната си процедура на хората с удивление: "Те загряват помещенията наистина много, събличат се и удрят гърбовете си с накиснати билки. Тогава тези бедни хора отиват да се изстудяват в ледена вода, за да се "съживят" телата си. Те правят това през цялото време, не са измъчвани от никого, освен от самите тях."

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.russianfoods.com/en/category/health/folk-medicine/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлЗдравни съветиСпортЛюбопитноАнкетиНовиниСнимкиАлт. медицинаТестовеРецептиВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткрития