Начало История на медицината Влияние на Хумболтовата наука върху историята на биологията

Влияние на Хумболтовата наука върху историята на биологията

От 1845г.

Влияние на Хумболтовата наука върху историята на биологията - изображение

Мащабните пътувания на именити природолюбители от началото до средата на 19 век се превръщат в своеобразно материално богатство от нова и полезна информация, касаеща разнообразието и географското разпределение на живите организми. От особено значение е дело на Александър фон Хумболт, роден през 1769 година. Немският учен анализира връзката между организмите и тяхната среда (т.е. вълнува се от естествената история). Изследва този тип връзка с помощта на количествените подходи на природната философия (т.е. физиката и химията). Работата Хумболт положила основите на биогеографията, вдъхновявайки няколко поколения учени.

Хумболтовата наука включва обширната работа на Александър фон Хумболт, както и много от произведенията на видни учени от 19 век. Сюзън Канън предлага термина Хумболтова наука за пръв път. Според Канън, Хумболтовата наука е "точна, измерва проучването на масовите, но взаимосвързани реални явления, за да открие определена закономерност и динамична кауза".
Хумболтовата наука може да се употребява и със смисъл на движение, което е основано през 19-ти век в резултат от работата на Александър фон Хумболт.

Работата на немския естественик има огромно влияние върху историята на биологията и развитието на екологията като професия. Чрез пътуванията си до Южна Америка и благодарение на своите записки естественикът написва есе, наречено "География на растенията". През 1845 година Хумболт написва първия том от книгата "Космос", разказваща за епохите в развитието и познанието на човечеството за природата. За съжаление ученият успява да издаде само 4 тома. В този негов труд се очертава важна тенденция, характеризираща се с уникални техники за наблюдение и научните инструменти, използвани, за да се разкрие ясно Хумболтовата гледна точка за природата. Немският естественик е имал възможността да комбинира и анализира събраните от него емпирични данни, чрез които се улеснява проучването на растителността.

Хумболтовата наука може да се причисли сред първите техники за изучаване на органичните и неорганичните части от материята. Проучването на връзката и влиянието на конкретното географско местоположение върху растителността са едни от най-новите и важни аспекти от работата на учения. Хумболтовата наука се основава на принципа за "общото равновесие между стихиите. Идеята се основава на схващането, че в природните стихии са в постоянен конфликт, но въпреки това те съумяват взаимно да се уравновесяват.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_biology

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛичностиОткритияГеографияСнимкиПсихологияНовиниЛюбопитноОрганизацииПроизводителиАлтернативна медицинаРецептиСпортКомпании и организации