Начало История на медицината Времева линия, отразяваща развитието на фармацията до 303 година

Времева линия, отразяваща развитието на фармацията до 303 година

От 303г.

Времева линия, отразяваща развитието на фармацията до 303 година  - изображение

1. Фармацията в зората на историята си

Със сигурност може да се твърди, че развитието на човечеството и фармацията е започнало да тече паралелно. Древните хора се учели от своите инстинкти и наблюденията си над животните. Налучквайки, нашите предци откривали кое е полезно за тях. В крайна сметка, хората започнали да прилагат своите знания в полза на другите. Въпреки че методите на пещерните хора били сурови, много от днешните лекарства водят началото си от източници, които са били в обсега и на нашите предци.

2. Фармацията на Древен Вавилон


Вавилон, често наричан люлката на цивилизациите, осигурява най-ранните известни сведения за практиката на фармацевтичното изкуство. Практикуващите лекари от тази епоха (около 2600 г. пр.н.е.) били едновременно духовници, знахари и лечители. Медицинските текстове, записани на глинени плочи разказват за симптомите на заболяванията, рецептите и начините за приготвяне на лекарства, които се правили след призоваването на боговете. Може да се твърди, че древновавилонските методи съответстват в голяма степен на днешните модерни фармацевтични, медицински и духовни грижи за болните.

3. Фармацията на древен Китай


Твърди се, че китайската фармация произлиза от император Шен Нунг (около 2000 г. пр.н.е.), който е изследвал лечебния потенциал на няколкостотин билки. Известно е, че древният китайски управник е тествал действието на много от растенията върху себе си, а впоследствие описвал придобития си опит в първия по рода си "Pen Ts-ао" (ботанически, химически и фармакологичен лекарствен списък, съдържащ 365 лекарства). Почитан и до днес от китайската фармацевтична гилдия като покровител, Шен Нунг е изобразен на картината по-горе. Той е изследва множество билки, кори, гъби и корени, събирани от различни области на Китай, които се използват и до днес. На заден план е символът "Pa Куа,", пресъздаващ Сътворението и животът. Лечебните растения пред императора включват подофилум, ревен, жен-шен, татул, канела, а в ръката на момчето е нарисувана билката „ma huang”, известна като ефедра.

4. Египетската медицина и фармация в Еберс папирус


Въпреки че египетската медицина датира от около 2900 г. пр.Хр., най-добре проученият и важен документ е Еберс папирус. Той датира от около 1500 г. пр.Хр. и съдържа колекция от около 800 рецепти и 700 описани лекарства. Фармацията на древен Египет е представена от два ешелона: събирачи, такива, които приготвят билковите лекарства и началници в производството (главни фармацевти). Последните упражнявали труда си в „Дома на живота”.

5. Теофраст

Теофраст (около 300 г. пр.н.е.) е сред най-големите старогръцки философи и природни учени, наричан е често "баща на ботаниката". Неговите наблюдения и описания, които касаят медицинските качества и особености на билките са необичайно точни, дори от гледна точка на съвременните ботанически познания. Той е преподавал на своите ученици, които го следвали и се учели, наблюдавайки природата и нейните съкровища. Рисунката показва Теофраст, който държи в ръката си беладона. Зад гръцкия философ са нарисувани разцъфнало клонче от нар, сена и свитъци.

6. Митридат VI - Кралят-токсиколог


Митридат VI е кралят на Понт (живял е около 100 г. пр.н.е.). Въпреки че той се е борил с Рим цял живот, по ирония на обстоятелствата, той е станал съпричастен както с изкуството на отровителството, така и с противодействието на отравянето. Без колебание, той самият и неговите затворници се подлагали, подобно на "морски свинчета" на действието на множество отрови и антидоти.

На картината е изобразено, че зад краля са неговите придворни, готови да облекчат страданието на хората, изпитващи действието на отровите. Най-често за целта се използвали билките самакитка, джинджифил и тинтява. В долният десен ъгъл на картината е нарисуван съдът с прочутата универсална противоотрова, наричана митридат. Тя съдържала над 65 билки.

7. "Terra Sigillata" – ранните търговски марки


Древните фармацевти бързо открили предимствата на търговските марки, като средство за идентификация на източниците и начин за спечелването на клиентското доверие. Едно от първите терапевтични средства носи марката "Terra Sigillata" (преведено буквално означава запечатана земя). Това древно лекарство не е нищо повече от глинена таблетка, произхождаща от средиземноморския остров Лемнос. Тези таблетки били популярни преди около 500 г. пр.н.е. В определен ден от всяка година глината за това лекарство се добивало от специален хълм на острова, а процедурата се извършвала в присъствието на държавни и религиозни сановници. Промита добре, рафинирана, разточена на маси, лечебната глина се оформяла във вид на пастили, които бил широко разпространени в търговската мрежа.

8. Диоскорид


В еволюцията на всяка трайна и успешна система идва време, когато наблюдението на много хора или интензивните проучвания на един надхвърлят от нивото на обикновената търговия. Това наблюдение постепенно се превръща в професия. Диоскорид (първи век от н.е.) е допринесъл за подобен преход в историята на фармацията. За да напише „Материя Медика”, Диоскорид придружава римските войски по целия свят. Той записва това, което наблюдава, обяснявайки правилата за приготвяне на билковите лекарства, тяхното съхранение и употреба. Неговите текстове са разглеждани от фундаменталната наука до края на шестнадесети век.

9. Гален


Сред всички имена на учените от древността, почитани в средите на медицината и фармацията, това на Гален, без съмнение, е сред най-известните. Гален (130-200 г.) е практикувал и преподавал изкуството на медицината и фармацията в Рим. Неговите принципи за приготвянето на лекарства се почитали в Западния свят в продължение на 1500 години. Името на Гален все още е асоциирано с механичния метод за направата на лекарства, известен като галенетика. Много процедури, разработени от Гален са заимствани и доразвити технологично, за да се ползват в съвременните лаборатории.

10. Дамян и Козма – покровителите на фармацията


Алюзията за "близначната" природа на фармацията и медицината може да се представи най ясно с портрета на братята Дамян (аптекар) и Козма (лекар). Козма и Дамян били родени в Асирия, Мала Азия. Баща им бил грък-езичник, а майка им – християнка. Тя ги е възпитала в съгласие с християнските добродетели. Братята изучили целебните свойства на билките и се прочули лечебните си умения. Легенда твърди, че Исус ги дарил с чудотворна лечебна сила, за да могат да помагат безвъзмездно на хората. Животът на братята бил отнет мъчително около 303 година. В продължение на векове тяхната гробница е била почитана като светилище. Църквата построила храмове в тяхна чест в Рим и други градове. След канонизация, братята станали покровители на медицината и фармацията.

 

 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.pharmacy.wsu.edu/history/a%20history%20of%20pharmacy%20in%20pictures.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛайфстайлЛичностиОткритияСнимкиГеографияОрганизацииНовиниЛюбопитноАлт. медицинаРецептиТестовеВидеоКомпании и организацииСпортСпециалистиАптекиПроизводителиНормативни актовеБотаника