Начало История на медицината Възможно ли е преди 100 години в САЩ да е създаден хибрид между човек и шимпанзе

Възможно ли е преди 100 години в САЩ да е създаден хибрид между човек и шимпанзе

От 1920г.

Възможно ли е преди 100 години в САЩ да е създаден хибрид между човек и шимпанзе  - изображение

Известен американски учен твърди, че през 20-те години на XX в. негови колеги от Флорида са успели да създадат хибрид между шимпанзе и човек, наречен „humanzee” при противоречиво и широко обсъждано изследване еволюционният биолог Гордън Г. Галъп-младши става известен със своите експерименти за себеразпознаване на животни в огледало в края на 70-те години, казва, че бивш професор му е споделил за успешното раждане на хибридното създание в лаборатория за проучвания на животни, в която е работил някога.

„Те инсеминирали женско шимпанзе с човешка семенна течност от анонимен донор и твърдят, че не само че то не само забременяло, но и износило и родило живо бебе.“
Но причините да вярваме на тези твърдения са малко, всъщност доводите за обратното са много повече.

Въпреки това трябва да отбележим, че от устата на известен и уважаван учен като Галъп дори подобен слух звучи правдоподобно.

Той допълва, че въпреки значимостта на предполагаемия научен успех, съвестта на учените скоро се обадила.

Робърт Йъркс Физиологът и приматолог Робърт Йъркс, основател на центъра, провел противоречивия експеримент.

„Само за няколко дни или седмици, те започнали да отчитат моралните и етични страни на въпроса и детето било евтаназирано.“

Галъп, който към момента е учен в университета в Албъни, допълва, че неназован ръководител е потвърдил истинността на противоречивата сага. Но така ли е в действителност? Въпреки че няма как да се докаже, че твърденията на Галъп са лъжа, около историята съществуват редица неизвестни, което само по себе си я прави меко казано съмнителна.

Ще започнем с времевата линия. Институцията, която Галъп твърди, че е провела експеримента, в наши дни се нарича Yerkes National Primate Research Centre и е създадена не през 20-те години (когато уж е проведено изследването), а през 30-те.

Основателят й, физиологът и приматолог Робърт Йъркс, е личност, която причинява разкол сред научната общност, особено с подкрепата си на евгеничните изследвания, но той също така е завладян и очарован от животинското поведение, особено на приматите.

евгеника
Евгеника - науката, която има за цел да усъвършенства човешкия вид, елиминирайки лошите гени и индивиди. Тя се заражда в САЩ в началото на XX в., като идеята на защитниците й е да не позволяват на тези хора да се размножават и ги стерилизира насилствено. Неин привърженик е още Хитлер.

През 20-те години центърът е известен под други названия като Лаборатории по биология на приматите в Йейл и Станция по антропоидно размножаване и експерименти в Ориндж парк, Флорида, което всъщност е зданието, което има предвид Галъп. 

През 20-те години на XX в. руският биолог Иля Иванович Иванов се опитва да постигне същата заветна цел – хибрид между маймуна и човек, но усилията му не пожънват успех. През 60-те години китайците провеждат изследвания в същата област, но и те без резултат. Всъщност най-известния пример за „humanzee” се оказва нещо съвсем различно.

Шимпанзето Оливър Шимпанзето Оливър

Шимпанзе, наречено Оливър, което участва в сценични представления и е доведено в САЩ от Африка, някога е смятано за „липсващата връзка“ между човека и маймуната поради човекоподобния си външен вид, способността си да ходи на два крака и предпочитанията му към човешка компания пред тази на представителите на вида си. По-късно генетичните изследвания доказват, че Оливър е обикновено шимпанзе.

Истината е, че няма как да отговорим на въпроса, поставен в заглавието на тази статия. Но може би по-важното в случая е не дали, а защо? Какви са крайните цели на подобен експеримент и по какъв начин могат да се използват за благото на човечеството? Защото целта на всяка сфера на науката е ясно определена – да е в помощ на човека, и всяко действие от подобен характер, е не само с противоречив морал и етика, но и самоцелно.

по статията работи: Величка Мартинова

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.sciencealert.com/scientist-claims-us-lab-engineered-humanzee-human-chimp-hybrid-100-years-ago-gallup-yerkes-oliver 

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияСнимкиСпорт