Начало История на медицината Хирургът Серж Воронов в търсене на вечната младост

Хирургът Серж Воронов в търсене на вечната младост

От 1896г.

Хирургът Серж Воронов в търсене на вечната младост  - изображение

Самюел Серж Воронов (или Сергей Абрамович Воронов, както е името му на руски език) бил френски лекар и хирург с руски произход и ученик (както и добър приятел) на известния Алексис Карел. Сергей емигрирал във Франция, когато бил на 18-годишна възраст, и именно в Страната на петлите той получил медицинското си образование.

В периода от 1896г. до 1910г. Воронов бил личен лекар на хедива на Египет, където се изявил и в ролята на посланик на модерната медицина. Едновременно с редовната си практика, Сергей изучавал голям брой физиологични процеси, а един от тях привлякъл много сериозно вниманието му като учен. По време на своите наблюдения над евнуси, Воронов установил, че кастрацията при тези индивиди, странно или не, довеждала до по-бързо стареене на тялото. Впоследствие, базирайки се на въпросното откритие, хирургът започнал да търси начини за подмладяване на човешкия организъм чрез новаторски за времето си медицински интервенции.

Тезата на медика била проста: половите хормони, произвеждани от тестисите при мъжете и яйчниците при жените (като тестостерона, например), могат да допринесат много в забавянето на процеса на стареене. Естествено, схващанията на специалиста не останали само на теория, а той бързо решил да ги повери и на практика.

Време за експерименти

В един от първите си опити Сергей сам се подложил на тест. Той си инжектирал подкожно частици от тестиси на куче и морско свинче. Резултатът бил разочароващ и Воронов стигнал до убеждението, че за да се постигне убедителен подмладяващ ефект, вместо инжектиране, трябвало да се извърши хирургическо присаждане на въпросния клетъчен материал.

Ранните опити на хирурга включвали присаждане на тиреоидна тъкан на пациенти с тиреоиден дефицит. Малко по-късно експериментаторът започнал да извършва трансплантация на тестиси, взети от затворници след екзекутирането им. Пациентите, които се подлагали на въпросната процедура, най-често били богати възрастни мъже, които се надявали, че чрез терапията ще успеят да върнат времето назад. В един момент, когато търсенето надхвърлило предлагането, Сергей се принудил да преустанови гореспоменатата донорска практика и да потърси друг извор на младост. Точно тогава му хрумнало, че, вместо човешки, може да използва тестиси на маймуни (малко неща в науката и медицината са невъзможни, нали). Воронов извършил първата подобна трансплантация през юни 1920г.

В свое интервю във френската преса той споделил: "Смея да твърдя, че маймуната е по-висш бозайник от човека, тъй като тялото й е много по-издръжливо, органите – по-качествени, при тях липсват наследствените дефекти, които толкова вгорчават съществуването на човешкия вид."

През 1923г. на Конгреса на хирурзите в Лондон, странно или не, много колеги поздравили Сергей за иновативния му подход. Много скоро той успял да извърши и присаждане на яйчници на маймуна на своя пациентка. Специалистът стигнал още по-далече в опитите си и присадил човешки яйчници на примат. После се опитал да оплоди животното с човешка сперма. Е, не се получило, но със сигурност това било нещо, което науката виждала за пръв път. И все пак…

Старостта не може да бъде спряна

Славата за необичайните трансплантации на Сергей бързо се разнесли из цяла Франция. До Голямата депресия (през 1929г.) в Страната на петлите близо 500 мъже се подложили под иновативната терапия. Търсенето било толкова голямо, че Воронов се принудил да отвори собствена ферма за отглеждане на маймуни. Въпреки всичко, след няколко десетилетия на големи обещания, в крайна сметка станало ясно, че лечението не може да постигне нито един от позитивните ефекти, прокламирани от неговия създател. Нещо повече, при някои пациенти се наблюдавали дори тежки усложнения, инфекции и други здравословни проблеми.

Междувременно, тестостеронът най-накрая бил изолиран като основен хормон, секретиран от тестисите, и Воронов решил веднага да го инжектира на животни, за да провери твърденията си. Уви, въпреки надеждите на медика, че животните ще станат по-силни и, че продължителността на живота им ще се увеличи, нищо такова не се случило.

Всички тези неуспехи съвсем сринали репутацията на Самюел Воронов, фондацията и фермата му били затворени и той започнал да получава само критики и обвинения. След смъртта му "духовете" се поуспокоили, но провалът наредил, иначе в началото – обещаващия, хирург сред имената на известните шарлатани в медицината.

Дори съществува една леко смущаваща хипотеза, че вирусът на СПИН се появил сред човешката популация именно по време на експериментите на лекаря. Дали тази теза е вярна... можем само да предполагаме.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://scienceblogs.com/retrospectacle/2007/06/05/science-vault-monkey-to-human/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиФизиологияЛюбопитноИзследванияЛеченияЛайфстайлСпортХранене при...НовиниИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиСнимкиБотаникаСоциални грижиПатологияНормативни актовеОрганизацииПсихология