Начало История на медицината Емпедокъл – първият учен, на който му хрумва идеята за еволюцията и естествения подбор

Емпедокъл – първият учен, на който му хрумва идеята за еволюцията и естествения подбор

От 490г. до 430г.

Емпедокъл – първият учен, на който му хрумва идеята за еволюцията и естествения подбор - изображение

Емпедокъл е гръцки учен, живял преди около 2 500 години (ок. 490-430 пр. н. е.), малко след зараждането на науката в Древна Гърция.

Емпедокъл посвещава забележителния си живот на много научни области (макар тогава да не са били още ясно дефинирани)  като биология, химия, физика, астрономия. Той създава теория за естествения подбор. Изказва предположението, че всичко, което съществува в нашия свят, е изградено от различни съотношения на четири елемента: въздух, огън, вятър и земя. Той пръв осъзнава, че въздухът има маса и, че скоростта на светлината е ограничена. Също така изказва твърдение, близко до съвременния закон, че масата се запазва по време на химически реакции.

Подобно на много хора, които са живели толкова отдавна, подробностите за живота му не са много. Учените разчитат на откъси от различни исторически извори и произведения, за да научат нещо за личността и идеите му. Основните източници, от които черпим сведения за живота му, са творбите на Аристотел идруги философи, както и дългите поеми на самия Емпедокъл "За природата" и "Пречиствания".

 От самия Емпедокъл знаем, че е роден в Акрагас, на остров Сицилия, до който гърците достигат по време на великата гръцка колонизация. Акрагас е невероятен град, богат както от културна, така и от финансова гледна точка.

Семейството на Емпедокъл е известно и заможно. Неговият дядо, който също носи името Емпедокъл, отглежда състезателни коне. Баща му, Метон, е олимпийски шампион.

Емпедокъл получава образованието си в школата на питагорейците, които го учат, че на интелектуално ниво, цифрите са най-важното нещо във Вселената. Всичко може да се сведе до цифри, което предлага идеален начин за разбирането на Вселената.

Емпедокъл размишлява върху човешката биология и стига до заключението, че всички вещества, включително човешкият организъм, са изградени от четири чисти и неразрушими елемента: въздух, огън, вода и земя. Въпреки че тази теория е напълно погрешна, повече от две хилядолетия хората вярвали, че тези елементи стоят в основата на всеки вид материя.

Особено значим е приносът на древногръцкия философ към идеята за еволюцията на живота на планетата. Повече от 2 000 години преди Чарлз Дарвин Емпедокъл изказва хипотезата, че днешният живот на Земята е резултат от процес, който можем да определим като естествен подбор.

В поемата си "За природата" той описва Земята в ранните фази от съществуването й като място, населено със странни създания – говеда с човешки глави, ръце без рамена и разни други ужасяващи създания. Според Емпедокъл тези странни форми на живот изчезват и на Земята остават само съвършените създания, които виждаме днес.

Емпедокъл представя своята елементарна теория за естествения подбор малко след зараждането на науката. Той не осъзнава, че естествения подбор може да доведе до еволюцията на изцяло нови видове. През неговите очи смисълът на естествения подбор е просто да премахне странните и несъвършени същества от лицето на Земята. Въпреки това, приносът му към науката не може да се нарече скромен – той е един от пионерите естествоведи.

по статията работи: Величка Мартинова

3.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.famousscientists.org/empedocles/

снимка: crystalinks.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлНовиниПсихологияИсторияЛюбопитноАнкети