Начало История на медицината Жан-Бедел Бокаса - диктаторът-канибал от Централноафриканската република

Жан-Бедел Бокаса - диктаторът-канибал от Централноафриканската република

От 1921г. до 1996г.

Жан-Бедел Бокаса - диктаторът-канибал от Централноафриканската република - изображение

Жан-Бедел Бокаса е роден през 1921-ва година във френската колония Екваториална Африка в семейството на племенен вожд. Получава сравнително добро образование в няколко мисионерски училища, а на 18 години е приет във френската армия. Участва в няколко военни действия, най-значимото от които е Конфликтът в Индокитай. По време на осемте години на сражения Бокаса натрупва сериозен военен опит и успява да се издигне до ранг „капитан“. През 1961-ва напуска армията с разрешението на държавата, за да оглави войската на придобилата наскоро независимост Централноафриканска република.

Жан-Бедел Бокаса не е доволен от управлението на президента Давид Дако и извършва преврат срещу целия кабинет на републиката. На 1 януари, 1966 бившият френски капитан става новия президент на африканската държава. Първоначално политиката на Бокаса е насочена към развитието на страната. Първият въведен от него закон е за създаване на държавни ферми и индустриални заводи, чиято цел е да увеличи богатството на страната. За съжаление планът се проваля заради лошото му изпълнение.

Това подтиква Бокаса да се ориентира към пълно централизиране на властта и извършва няколко внезапни политически промени, които отнемат от институциите различни аспекти от управлението на страната и ги предоставят на президента. След като бившият капитан започва на практика да управлява страната сам, той решава да тръгне по стъпките на своя идол - Наполеон Бонапарт.

Снимка от коронацията на Жан-Бедел Бокаса

През декември, 1976 Бокаса организира собствената си коронация, на която приема титлата „Император на Централноафриканската империя“. С този си акт той съсредоточава официално цялата реална власт в ръцете си. Самата церемония струва на икономически нестабилната държава около 20 милиона долара.

Като император бившият капитан извършва множество зверства. Бокаса става известен със своята жестокост, насочена към политическите му противници. Самокоронованият монарх обича да хвърля своите опоненти в клетка, пълна с диви зверове. Това било едно от любимите зрелища на тиранина. Участва лично в избиването на 100 ученика, проявяващи демократични възгледи. Дори има случаи, в които императорът изяжда своите врагове.

Франция се намесва в политиката на африканската страна, тъй като положението в отделилата се преди по малко от 20 години провинция става опасно за целия регион. Специален отряд, изпратен от Парижкото правителство, има задачата да подпомогне детронирането на кървавия диктатор.

Коронованият император Жан-Бедел Бокаса През септември, 1979-та година Бокаса е свален от престола, а демокрацията в страната е възстановена. Управлението на държавата поема бившият президент Давид Дако. Монархът-тиранин е изгонен от Централноафриканската република. Прекарва няколко години в Кот д‘Ивоар, а след това и във Франция.

През 1987-ма година Жан-Бедел Бокаса решава да се завърне в родната си страна, въпреки наложеното му изгнание. Там той е арестуван от полицията, а след това срещу него е заведено дело. Тиранинът е обвинен в извършване на множество предумишлени убийства, канибализъм и садизъм. За извършените престъпления бившият император получава смъртна присъда, която обаче е отменена.

През 1993-та Бокаса е пуснат от затвора и заживява в малко имение в столицата на Централноафриканската република - Банги. Там той прекарва последните три години от живота си. Умира на 3 ноември, 1996. Причина за смъртта на бившия диктатор е инфаркт.

През 2006-та година правителството на африканската република опрощава следсмъртно престъпленията на императора-тиранин. Причината за това е, че властите официално оценяват централизацията във властта и опитите за развитие, които Бокаса се опитва да постигне.

В световната история Жан-Бедел Бокаса е запомнен като кървав диктатор, който се изкачва на престола с добри намерения, но е заслепен от властта. Според политолозите роденият в племенна общност държавник разкрива садистичните си наклонности, защото е заслепен от новопридобитите си правомощия.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: www.britannica.com

www.theguardian.com

Снимки: www.britannica.com/biography

www.irishtimes.com

i.pinimg.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиИсторияТестовеЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиБотаника