Начало История на медицината Калигула – сексуален маниак и психично болен римски император

Калигула – сексуален маниак и психично болен римски император

От 37г. до 41г.

Калигула – сексуален маниак и психично болен римски император - изображение

Историята на Калигула ни връща хиляди години назад в миналото. Въпреки че управлението му като император продължава само няколко кратки години, историите за Калигула са прескочили хилядолетията и името му се е превърнало в нарицателно за убийства, жестокости и разврат. В края на живота си поведението му става още по-странно и крайно и много вярват, че страда от психическо заболяване. Според някои историци и анализатори до лудост го докарват някои определени събития от живота му, докато други са на мнение, че лудостта му може да е страничен ефект от прекарано заболяване.

Калигула е роден на 31 август 12 г. в Анциум, Италия (днес известен като Анцио). Родителите му са Германик и Агрипина и той е едно от шестте им деца. Родителите му го кръщават Гай Цезар Германий, но на 3 годинки получава прякора Калигула, който означава "ботушчето", тъй като придружава баща си по време на военни походи и войниците се възхищават на военното му облекло .

Баща му Германий е племенник и осиновен син на император Тиберий. Смъртта на Германий през 19 г. е придружена със слухове, че Тиберий е наредил отравянето му, тъй като са политически съперници. Агрипина вярва, че именно императорът е отговорен за смъртта на съпруга й и публично обявява, че ще потърси отмъщение. В отговор Тиберий арестува нея и трима от синовете й умират в затвора. Тъй като Калигула е още малък, той е пощаден и изпратен да живее с Ливия – майката на Тиберий.

През 31 г. Калигула е повикан на остров Капри да живее с Тиберий. Калигула е осиновен от Тиберий, предполагаемия убиец на баща му, и е принуден да крие омразата си. Скоро Калигула и братовчед му Гемел са обявени за равноправни наследници на трона. Но при смъртта на Тиберий през 37 г., съюзникът на Калигула Марко урежда той да бъде обявен за единствен император. Скоро след това Калигула пък урежда Гемел и Марко да бъдат убити.

Калигула

Когато става император на Римската империя, Калигула е само на 25 години. Обществото приветства възкачването му на трона, защото го приема като справедливост след убийството на баща му. Той осигурява бонуси за армията, премахва нечестните данъци и освобождава всички несправедливо арестувани. Организира разточителни надбягвания с колесници, гладиаторски борби и представления. Заповядва костите на майка му и братята му да бъдат върнати и поставени в гробницата на Август.

Калигула е много висок и блед. Главата му е плешива, но за сметка на това тялото му е силно окосмено, поради което често ставал обект на присмех. В последствие Калигула обявява за престъпление, наказуемо със смърт ако в негово присъствие някой изрече думата коза.

Няколко кратки месеца след като Калигула става император, той се разболява тежко. Дион Касий и Светоний твърдят, че имал "мозъчна треска", според други, че е бил отровен или е страдал от епилепсия или друго мозъчно заболяване. Страдал от безсъние и невроза. Въпреки че се възстановява от болестта, твърди се, че именно тогава той започва да полудява. Калигула започва да се държи параноично, неадекватно и враждебно и започва да убива приближените си хора или да ги изпраща в изгнание. Екзекутира Тиберий Гемел – негов братовчед и осиновен син. Баба му е силно огорчена от този инцидент, и умира скоро след това. Не е ясно точно как настъпва смъртта й: някои смятат, че се е самоубила, други, че е била арестувана от Калигула.

Надзорникът на игрите и боевете със зверове бил окован с вериги пред Калигула и стоял така дни наред, докато императорът не заявил, че се чувства обиден от миризмата на гангрената в мозъка му. При един случай, когато нямало достатъчно затворници, които да хвърли при тигрите и лъвовете, Калигула издърпал няколко от зрителите на арената. Друг път Калигула решава да обяви и докаже господството си над морето като построи мост от лодки, дълъг 5 км, през пристанището на Неапол. Той ги прекосява на кон, носейки нагръдника на Александър Велики. По този начин той заявява, че подобно на морския бог Нептун (Посейдон), е преминал по водата.

Калигула подарява на коня си Инцитат огърлица със скъпоценни камъни, мраморна конюшня с мебели и слуги и го обявява за жрец на храма си. По-късно дори предлага да го направи сенатор.

Императорът обожава да се глези и облича в скъпи одежди – предпочита коприната, орнаментирана със скъпоценни камъни и ги носел дори на обувките си. Разтваря перли в оцет, който после изпива, и обожава да се търкаля в купчини злато. Освен това е атлет, певец и танцьор.

Създава закон, с който принуждава богатите да му завещават именията си след смъртта си. Ако се противели, ги убивал. Ако се окажело, че благородникът не е разполагал с никакви пари, Калигула казвал "О, господи, умря напразно."

Калигула отваря бордей в двореца, където римските метреси, техните дъщери и свободно родени младежи можели да се наемат срещу известна сума пари.  

Калигула иска да притежава всяка млада дама, която не е била в обятията му. Той дори влиза в кръвосмесителни отношения с трите си сестри. Той ги "опитвал" и изоставял като нагризани ябълки, а после обсъждал в подробности развлеченията в леглото. Първата му съпруга Юлия Клавдия умира млада. През първата си година като император Калигула се жени за Ливия Орестия, като двамата избягват от сватбата и след няколко дни се развеждат. Скоро се отегчава и от третата си съпруга Лолия Паулина. Четвъртата му жена е Милония Цезония, която е по-възрастна от него и вече бременна. Чувствената и неморална Цезония сякаш била създадена за него. Тя ражда дъщеря, Юлия Друзила, която Калигула смята за свое дете, тъй като била толкова дива, че дори като дете нападала и деряла с нокти другите деца. Винаги, когато Калигула целува шията на съпругата си или някоя наложница, той й прошепва "Това прекрасно вратле ще бъде отрязано в момента, в който наредя".

Но Калигула не се ограничава единствено до женския пол. Той имал сексуални отношения с актьора пантомим Мнестер, Валерий Катул и Марк Емилий Лепид. Лепид е съпруг на любимата сестра на Калигула – Друзила. В даден момент Калигула я принуждава да живее с него като с жена с мъж, подобно на египетските фараони. Но не успява да я дочака да му роди детето бог – разкъсва корема й и вади нероденото бебе.

Едно от най-известните дела на Калигула е факта, че се самообявява за жив Бог. Той заповядва изграждането на мост между двореца и храма на Юпитер (Зевс), за да може да се среща с върховния римски бог. Започва да се появява в обществото облечен като различни богове и полубогове като Херкулес (Херакъл), Меркурий (Хермес), Венера (Афродита) и Аполон. Според историческите извори при срещите с политици Калигула се представял като Бог, а в обществените документи държал да се подписва като Юпитер. Калигула заповядва обезглавяването на редица статуи на богове и замяната им с неговия образ в различни храмове.

Действията на Калигула стават все по-яростни и той си спечелва омразата на хората. В даден момент Калигула заявява пред Сената, че напуска Рим и ще се мести в Египет, където ще бъде почитан като жив бог. Касий Херея, префекта на преторианците, съставя план за убиойството на Калигула. На 24 януари 41 г. група охранители напада императора след едно спортно събитие. Калигула е наръган повече от 30 пъти и след смъртта му е погребан в плитък гроб. Твърди се, че именно Херея промушва пръв Калигула. Съпругата и децата му също са намушкани и убити.

След смъртта му Сенатът налага damnatio memoriae – изтриването на личността му от историята на Рим. Това става чрез бързото заличаване на името му от официални документи и унищожаването на статуите му; републиката е възстановена. Но гражданите на Рим са ядосани и желаят мъст срещу онзи, убил техния император. Чичото на Калигула – Клавдий – става следващия император и бързо нарежда екзекутирането на Херея и всеки, който има връзка със смъртта на Калигула.

Противоречивата личност на император Калигула оставя ярка диря в римската история и със сигурност за него ще се пише още много дълго време. Едно е сигурно – определено е имал сериозен психически проблем, който е оказал сериозно влияние върху решенията и начина му на живот.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. http://www.ancient-origins.net/history-famous-people/madness-caligula-002132

2. http://madmonarchs.guusbeltman.nl/madmonarchs/caligula/caligula_bio.htm

снимки: ancient-origins.com; historychanel.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАнкетиНовиниСнимкиНормативни актовеСпециалистиПсихологияНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноЗаведения