Начало История на медицината Легенда за създаването на „Schola Medica Salernitana” - първото медицинско училище в света

Легенда за създаването на „Schola Medica Salernitana” - първото медицинско училище в света

От 900г.

Легенда за създаването на „Schola Medica Salernitana” - първото медицинско училище в света - изображение

Нека ви разкажа за древния италиански град Салерно, превърнал се в столица на независимото княжество "Лонгобар" през далечната 839 г., а по-късно през 1077 година - в столица на Норманското херцогство на Апулия. След 1127 г. столицата на сегашното Норманско царство се премества в Палермо, но въпреки всичко, Салерно остава най-важният град в континенталната част на кралството. Ще се запитате защо? Много просто – той е свързан не само със живота и развитието на тогавашното общество, но и със световната медицинска история. Да, не се учудвайте, именно в Салерно е създадено първото в света медицинско училище, което, по това време, осигурява най-важния източник на опит и медицински познания в цяла Западна Европа.

Училището, разположено в диспансера на манастир, е създадено през девети век. Институцията е на върха на славата си в периода между десети и тринадесети век, когато в него започват да се обучават бъдещите медици от цял свят. Но не за престижа на учебното заведение ще стане дума в следващите редове. Тъй като четете статия, посветена на медицинската история, ще ви разкажа легендата за създаването на "Schola Medica Salernitana".

Според древното сказание, училището е основано от четирима лекари - арабин, евреин, грък и римлянин (плачи от завист, "Хогуортс"). Всеки от тях, освен че се заема с преподаването в определена медицинска област, възпитава своите студенти в различни ръководни за медицинската професия ценности. Вярва се, че имената на основателите на школата са, както следва: Адела (арабинът), Хелин (евреинът), Понт (гъркът), Салернус (римлянинът).

До тук с легендата, сега ще се върнем на неоспоримите факти - училището е пазител на гръко-римската медицинска традиция, обединена и подсилена от лечебните системи на арабите и евреите. Ако това не ви се струва достатъчно значима предпоставка за историческия успех на учебното заведение, ще подчертая и факта, че обединението на четири от най-силните и изявени древни култури, неминуемо довежда до натрупването, сравняването и напредъка на световното медицинско познание. Макар и само легенда, сказанието, написано по-горе придава израз на идеята, че медицината въплъщава знанието, а то съумява да надхвърли всички културни и етнически бариери. Нещо повече, Салернското медицинско училище е първата учебна институция, в която преподават, а и се обучават жени. Най-известната лекарка, която е и медицински автор, е Тротула де Руджеро, наричана и Тротула Салернска. Счита се, че тя автор на няколко трактата по гинекология и козметика, известни с името "Тротула". Друга известна медицинска творба, написана около 1100 година в училището, е "De Passionibus Mulierum Curandorum" .

През десети век училището се прочува с уменията на своите лекари. Освен това, през първата половина на дванадесети век училището се "сдобива" с описанието на Ордерик Виталис, което буквално превеждаме като: "съществуващо от древни времена".

Исторически данни свидетелстват, че Салерно е град, в който медицинската традиция съществува, още от периода преди създаването на медицинското училище. Една от първите градски болници е хосписът "Свети Максим", основан през 820 г. от духовникът Аделмо.

През 1224 г. институцията получава одобрението и подкрепата на Фредерик II от Сицилия, който постановява, че е задължително за всички, които желаят да практикуват медицинската професия, първо да бъдат обучени в училището.

Успехът на "Schola Medica Salernitana" насърчава създаването и на други медицински училища, които заимстват преподавателските методи в институцията. Сред най-известните от тях са тези в Болоня, Падуа, Пиза, Неапол (в Италия), като и в Монпелие и Париж (във Франция).

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: http://www.world-medicinehistory.com/2016/09/schola-medica-salernitana-worlds-first.html

Снимка: salernomagazine.it

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИстория