Начало История на медицината Създаване на медицинското училище в Монпелие през 12-ти век

Създаване на медицинското училище в Монпелие през 12-ти век

От 1137г.

Създаване на медицинското училище в Монпелие през 12-ти век - изображение

Монпелие е град, разположен в Южна Франция, който бил изграден приблизително около 985 година като селище, в което се осъществявала активна търговия на подправки. С навлизането на теориите и схващанията от арабската медицина голяма част от медицинските употреби на тези ароматни продукти много скоро станали известни на местните лечители, търговци и билкари. Нещо повече, смята се, че до 1000 година във френския град дошли голям брой възпитаници на небезизвестната медицинска школа Салерно, които започнали щедро да предават и да разпространяват знанията си. Междувременно, на роден език били преведени редица ценни медицински творби. Така, Монпелие се оформил като медицинско средище, в което всеки, независимо от религията или произхода си, бил поканен да усъвършенства и да задълбочи представите си за медицината.

Датата на създаване на учебната институция не може да бъде установена с точност, но се предполага, че основаването й било реализирано не по-рано от 1137 година. По същото време Монпелие вече разполагал с голям брой високообразовани медици. Бързият разцвет на училището вероятно се дължал най-вече на демократичната политика на обучение, въведена от лордовете на Монпелие от т. нар. династия Гийлем. С официален законопроект, те дали възможност на всеки преподавател, разбира се - притежаващ съответния образователен лиценз, да преподава, без ограничения в броя на лекциите му и на преподавателския му стил. По този начин, в учебното звено, още от създаването му, се изявили голям брой професори от целия регион на Средиземноморието – всеки със своя уникален опит и харизма. В началото на 13-ти век, с декрет на папа Николай IV, няколко училища в Монпелие с вековни традиции били обединени в университет, като медицинското, въпреки присъединяването си, вече като факултет по медицина, запазило своята относителна самостоятелност.

През 14-ти век медицинската школа се сдобила с особена голяма популярност, макар и в… негативен контекст. В дебат за причините за страшните епидемии от бубонна чума, върлуващи на Стария континент, специалистите на училището се обявили в защита на тезата, че инфекцията се причинява от миазмата – чрез проникването й през порите на кожата. В интерес на историческата достоверност, тази теория била за пръв път предложена векове по-рано от Гален. Така, докторите, обучавани в Монпелие, изказали абсурдното твърдение, че къпането трябва да се ограничи до минимум, тъй като чрез него порите се разширяват, а това увеличавало податливостта от заразата.

През 1529-та, макар и за кратко, прочутият пророк Мишел дьо Нострадам, по-известен като Нострадамус, започнал да учи медицина в образователната институция. Скоро след това обаче той бил изгонен, след като управата на университета разбрала, че мъжът бил аптекар – факт, който се намирал в разрез с правилата на университета. Любопитното е, че документът за изгонването на пророка още може да бъде открит в библиотеката на медицинския факултет. Франсоа Рабле – авторът на "Гаргантюа и Пантагрюел", за разлика от Мишел дьо Нострадам, успял да се сдобие с медицинска диплома от Монпелие, а негов портрет може да се види в галерията на професорите. Сред известните експерти на школата бил и Пол Бартез (1734-1806) – медик с впечатляваща кариера, който започнал да се изявява още на 20-годишна възраст и станал автор на голям брой медицински текстове.

Днес медицинското училище в Монпелие продължава да е в експлоатация, а внушителната архитектура на факултета впечатлява и приканва туристите да се запознаят с нея отблизо.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.mdmag.com/physicians-money-digest/lifestyle/montpellier-france-oldest-medical-school-europe

wikipedia

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИстория