Начало История на медицината "Trotula": медицински сборник от Средновековието, касаещ женското здраве и красота

"Trotula": медицински сборник от Средновековието, касаещ женското здраве и красота

От 1180г.

"Trotula": медицински сборник от Средновековието, касаещ женското здраве и красота - изображение

Сборникът от медицински текстове, станал известен с наименованието "Trotula" в периода на късното Средновековие, безспорно има сложна и все още - не съвсем "разплетена", история. Дълго време предполагаемият автор на творбата – жена лекар на име Трокта от Салерно, позната още и като Трота, продължава да е предмет на дискусия за това дали изобщо някога е съществувала такава персона. Някои експерти и днес са по-склонни да приемат, че въпросната мистериозна дама, увековечена в творчеството на британския писател Джефри Чосър като "мадам Трот", по всяка вероятност е фикция. През 30-те години на миналия век голям брой специалисти от цял свят все пак стигат до консенсус и приемат, че Трота е реално съществувала личност и, че тя може наистина да е практикувала медицина в Салерно. Някои от най-скорошните изследвания дават предимство на теорията, че "Trotula" като съвкупност от медицински текстове, сътворени в известната медицинска школа в Салерно и свързани с акушерството, женското здраве и козметиката, е дело не на един човек, а на няколко автора.

Приема се, че сборникът бил съставен още през 12-ти век и включвал три основни медицински документа: "Женски проблеми", "Лечебни процедури за жени" и "Козметика за жени". Те обхващат теми от раждането до козметиката и се позовават на различни източници – от трудове на Гален до любопитни устни предавания. Вътре могат да се открият също и полезни практически инструкции за поддържане на добра здравословна форма и красота. Трите творби се различават съществено както по структурната си организация, така и по съдържанието си. Твърди се, че преди да бъдат обединени с "Козметика за жени" приблизително към края на 12-ти век, текстовете "Женски проблеми" и "Лечебни процедури за жени" се разпространявали анонимно. През следващите стотина години след появата си "Trotula" циркулирала в медицинското наследство на Европа, сдобивайки се с най-голяма популярност през 14-ти век. Днес съществуват повече от 120 копия на оригиналните латински текстове. Могат да бъдат открити и шейсет копия на преводи от много езици от Средновековния период.

Както можете да предположите и сами, информацията в сборника била изключително богата и вероятно би представлявала интерес за всеки, който се интересува по-задълбочено от история на медицината.

Снимка: Wikimedia Commons

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ucc.ie/celt/trotula.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИстория