Начало История на медицината Лекарите-тирани и терористи от 20 век

Лекарите-тирани и терористи от 20 век

От 1960г.

Лекарите-тирани и терористи от 20 век - изображение

Нека поговорим за едно от странните измерения на тиранията – сред феномените на ХХ век е политическото издигане на хора в областта на политиката, които имат медицинско образование. Те не само имат диплома, но и практикуват професията си. Поради определени фактори, макар и да са повторили при завършването си Хипократовата клетва - да спасяват животи и да не вредят на пациентите - тези хора са се превърнали в хладнокръвни убийци и тирани.  

Сред тези исторически личности  например са д-р Хестингс Банда (бивш президент на Малави) и д-р Франсол Дювалие от Хаити. Образите на двамата медици се превръщат в емблема за думата диктатор. Подобно на немалко млади хора от държавите в Третия свят, те изучават медицина като една от най-престижните специалности, които са с голяма реализация и възможност да се води достоен живот.

Доктор Дювалие, например, отива още по-далеч във вижданията си за бъдещето. Той използва своеобразна метафора за хирургичната си практика, влагайки я отлично в своята пропаганда при възкачването на властта си: "Всяка болна нация се нуждае от лекар. Лекарят понякога трябва да посегне върху живота, за да го спаси", казва той.

Първият от няколкото тиранични диктатори с медицинско образование, за които ще ви разкажем в нашата статия, е Уилям Уокър. Той е американски флибустиер. За определен времеви период той е диктатор в Никарагуа. На неговата съвест лежат немалко убийства. Той има медицинско образование. Нещо повече – за кратко медикът практикува и се грижи добре за здравето на своите пациенти.

Доктор Феликс Уфуе Боани се ражда в Кот д’Ивоар в семейство, в чиито вени тече кралска кръв. Медикът практикува професията си в продължение на 15 години, преди ситуацията да вземе неблагоприятен обрат - да стане първият президент на страната и да стартира тираничното си управление, проточило се в продължение на 33 години - от 1960 до 1993 г. Сред народа си тиранинът е наричан Великият старец на Африка. Той се вписва идеално в общоприетото разбиране за диктатор.

Доктор Радован Караджич - президентът на Босненската сръбска република и сътрудник на президента Милошевич, също изучава медицина. Лекарят практикува активно и е избрал психиатрията като своя специалност. Той дори консултира играчите от сръбския национален футболен отбор. Доктор Караджич е обвинен в хладнокръвното убийството на 7500 мъже и младежи от Сребреница, изповядващи исляма. Той е виновен и за бомбардировките в Сараево през 1995 г. Президентът е заловен в Белград през юли 2008 г.

Доктор Че Гевара, считан за легендарен революционер, също е медик по професия. Дипломира се в медицинския университет на Буенос Айрес. За съжаление Че Гевара също избира пътя на тираничната политика: в началните години на Кубинската революция, той взема участие с огромен ентусиазъм в саморазправата с класовите си опоненти.

Доктор Башар ал Асад, сирийският диктатор, е виновен за смъртта на немалко свои сънародници.  Неговата специалност са очните заболявания, а образованието си завършва в английската столица и в Дамаск. През 2000 година той наследява властта от своя баща.

Странно или не, медиците са още по-ефективни в ролята си на терористи. Доктор Айман ал Зауахири е египетски хирург, радващ се на отлична репутация на професионалист в страната си. Той е "вторият човек" в терористичната организация "Ал Кайда". Именно лекарят е считан за човека, създал идеята и организирал нападенията със самолети от 11 септември в САЩ. При тях загинаха 3000 невинни американски граждани.

Доктор Джордж Хабаш е палестинският медик, създал смъртоносния Народен фронт за освобождение на Палестина (PELP) през 70-те години на XX век. Неговият колега – д-р Абдел ал Рантиси е сред основателите на терористичната палестинска организация "Хамас". Странно или не, медикът е специалист по педиатрия, завършва образованието си в Александрия, но този факт не му пречи да се посвети на самоубийствените бомбени атентати - "специалитетът" на организацията му - при които загиват множество невинни израелска граждани. "Ще убиваме евреите навсякъде", твърди лекарят, заклел се някога да закриля човешките животи.

По статията работи: Виктория Милова

3.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Изтчник: Източник: Симон Себаг Монтефиоре, "Злодеите - най-жестоките мъже и жени в човешката история"

Снимка: www.Che Guevara Store.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиИсторияЛайфстайлПсихологияНовиниАнкетиЗдравни съветиСнимки