Начало История на медицината Доктор Хейстингс Банда: лекарят-диктатор, станал президент на Малави през 1966 г.

Доктор Хейстингс Банда: лекарят-диктатор, станал президент на Малави през 1966 г.

От 1966г.

Доктор Хейстингс Банда: лекарят-диктатор, станал президент на Малави през 1966 г. - изображение

Определено можем да наречем д-р Хейстингс Банда колоритна личност. Спряган е за Баща на Малавийската независимост. Той е умел манипулатор и политик, борещ се срещу колониализма. Медикът създава еднопартийна държавна система, в която на почит е култът към личността му. Той налага тежки репресии, за да опази властта си.

Спорен е въпросът за официалната дата на раждане на д-р Хастингс Банда. Едни смятат, че това е 14.05.1906 г., но други историци са на мнение, че той е роден в края на XIX век. Африканецът произхожда от скромно селско семейство, покръстен е в Шотлансдската църква, обучава се в местно мисионерско училище. Оценките му са отлични. След няколко години, прекарани в тежка миньорска работа, през 1925 г. Хейстингс емигрира в щатите, за да подобри обучението си. Банда завършва медицинското си образование в университета в Тенеси, специализира в Единбургския университет. Лекарят решава да смени обстановката и да се премести в северната част на Англия, а накрая - и в Лондон. Именно в английската столица той практикува медицина от 1945 до 1953 г. Особено голям интерес д-р Банда проявява към третирането на венерическите заболявания, масово предавани по полов път сред войниците и моряците.

След 1949 г., макар да пребивава в Лондон, д-р Банда е силно загрижен относно усложняващата се политическа ситуация в родната му страна. Тревогата му се засилва, особено след като през 1953 година белите заселници започват да правят явни опити да разширят сферата си на влияние, присъединявайки Нясаленд (това е родното му място) към Родезия. Същата година той се прибира в Африка, за да практикува професията си в област, известна като Златния бряг (тя е на територията на днешна Гана). Медикът трупа все по-голяма популярност сред цветнокожите представители на отделните националности в Нясаленд. Пет години по-късно лекарят се завръща у дома, за да заеме поста на президент на Нясллендскня африкански конгрес. Доктор Банда е изключително активен - обикаля страната, начело е и на опозиционно движение, борещо се против обединението на Нясаленд и Родезия.

Така, през 1959 г., в Нясаленд властите обявяват военно положение, а родезийски войници нахлуват, за да се възстанови редът. През месец март д-р Банда е арестуван. Година по-късно медикът е свободен. Точно тогава получава покана от англичаните в Лондон. На Острова лекарят се съгласява да се придържа към англайските утвърдени изисквания, касаещи налагането на промени в конституцията, ако се случи така, че бъде избран да застане начело на нацията. Точно това се случва през 1961 година, когато след съкрушителна победа Банда печели с мнозинство парламентарните избори. Медикът е избран за министър на природните ресурси и местното управление, а три години по-късно става министър-председател. На този пост Хейстнигс Банда остава до последно, преди в страната да се обяви независимост, а Нясаленд да бъде преименувана на Малави на 6 юли 1964 г.

Първоначално, заставайки начело на важния държавен пост, д-р Банда е обявен за национален герой на независимостта. Еуфорията обаче не трае дълго. Скоро някои от неговите бивши поддръжници започват да отправят остри критики спрямо авторитарния метод на управление на медика. Нужни са само няколко месеца след обявяването на независимостта (по-точно през месец август 1964 г.), за да може ситуацията да смени първоначалния си положителен ракурс. Доктор Банда взема решението да освободи от власт четирима от министрите си. Той прави смущаващо разкритие, че те имат намерение да ограничат евентуалните му нови решения, подкрепени от конституционните текстове. Лекарят е завладян от старах да не претърпи фатално покушение. И тъй като страхът е чувство, едновременно засягащо социума, логични са действията на министрите на Банда. Те просто напускат страната си. Вероятно постъпката им не може да се приеме като осъдителна, защото Банда действително предприема действия. През 1966 г. лекарят прави радикални конституционни промени. Логично, те са в негова полза. Като истински диктатор, той получава абсолютна власт и се самопровъзгласява за новия президент на република Малави. Около пет години по-късно решава да пристегне още по-плътно примката около врата на народа си, обявявайки себе си за доживотен президент. Като всеки диктатор, и д-р Банда е склонен към егоцентризъм – избира си прозвището Великият лъв (или Нясалендският лъв).

Ако считате, че към днешна дата има държави, наложили авторитарен режим на управление, нека ви разкрием по-нататъшната ситуация в Малави, за да придобиете по-пълна представа. Първо, лекарят налага контрол върху държавните служби, наблюдава се пълна забрана за каквато и да е опозиция, критичните изказвания спрямо правителството се преследват от закона и се наказват с най-тежкото наказание. Логично, то е смъртна присъда, която се изпълнява по най-брутален начин. Нека само кажем, че при новия режим крокодилите се радват на особена почит. В текста на конституцията положението също не е розово – след 1971 г. действа само една законна партия – Малавийският партиен конгрес. На всяко дете се преподава, че щом навърши нужната възраст за изграждане на политически възгледи, то непременно ще се превърне в доживотен член на партията. Във всяка обществена или бизнес сграда човек може да види само едно – президентски портрет, закачен по-високо от всичко останало по стената.

На почит е и пълното медийно затъмнение - телевизията е под възбрана, киното и театърът са безпрецедентно цензурирани. Една е константата – президентският глас може да се чуе винаги и отвсякъде. Телефонната комуникация е подслушвана, писмената кореспонденция е следена. Часовете по история на страната, разказващи за 60-те години на 20 век, са силно непрепоръчителни, ако учителят, разбира се, държи все още да е ангажиран с преподавателска дейност. Книгите със "съмнително" съдържание са изгаряни (странно защо в съзнанието ни се промъква заглавието "451 градуса по Фаренхайт"). Дори отделните етноси в страната не могат да разговарят на своите езици.   

Доктор Банда е методичен и определено е педант. Макар да парадира с възгледите си в защита на женските права и на малавийките, и на чужденките, строго е забранено жените да показват бедрата си, носейки къси панталони и поли. Дънките също са под възбрана. Мъжете пък трябва да са в приличен вид, без бради и с къси коси. В Малави никак не е здравословно и да си привърженик на Хипи движението. Може би единствено крокодилите са на друго мнение…

Да се върнем към политиката на д-р Банда. Тя е прозападна. По тази причина често се сблъсква с отявлено неодобрение. Медикът има добри и приятелски отношения с режима на апартейда в ЮАР. Тези отношения целят подобряване и на търговията, и на инфраструктурата на Малави. Именно в тази насока президентът постига известни успехи. За съжаление, като изключим търговията и инфраструктурата, напредъкът в страната буксува, особено що се касае за въпроса с хуманитарните помощи. През 1993 г., д-р Банда се принуждава да обяви за легални няколко политически партии, които конкурират неговата. Този му акт тушира в известна степен напрежението в страната. Година по-късно са проведени честни и легални избори. Медикът е победен от лидера на опозицията Бакили Мулузи.

През януари 1996 г. д-р Банда и бившият му помощник Джон Тембо са оправдани по обвинение в убийство на четирима техни политически опоненти през 1983 г. Малко са хората, склонни да оспорят факта, че диктатурата на президента е основана на потисничество и репресии на политическите му опоненти. Доктор Банда умира през ноември 1997 г. в болница в ЮАР на преклонна възраст.

Написаното дотук ни кара да се замислим по въпроса дали човек се ражда лош или се превръща в такъв под влияние на външни обстоятелства. Какъвто и да е отговорът, любезността и благоразположеността на малавийският бивш президент, както и образът на "благия доктор", който си изгражда първоначално, по-късно изглеждат лицемерно и будят отвращение, когато заинтересованите научат повече за него.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: Симон Себаг Монтефиоре, "Злодеите - най-жестоките мъже и жени в човешката история"

Снимка: www.tinzwei.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиЛайфстайлИсторияПсихологияНовини