Начало История на медицината Ликвидиране на вариолата в световен мащаб

Ликвидиране на вариолата в световен мащаб

От 05.1980г.

Ликвидиране на вариолата в световен мащаб - изображение

През 1967 г. се взема решение за премахването на едрата шарка от списъка на подлежащите за масова имунизация заболявания в световен мащаб. Подобно предложение през 1958 година на Световната здравна асамблея е дал Виктор Жданов (1914-1987), който е лекар-епидемиолог и заместник-министър на здравеопазването в СССР. За съжаление тази идея все още изглежда невъзможна.

С отговорността за изпълнението на тази идея се заемат съветски и американски лекари. Заедно, те предприемат невъзможното - посещават най-отдалечените кътчета на земята, ваксинирайки цялото застрашено от заразяване с вариола население на планетата. По този начин едрата шарка е победена. Последното активно огнище на вариола е бушувало през 1977 г. в Сомалия. Разходите за кампанията по ликвидирането на вируса на едрата шарка през 1967-1979 година са в размер на $ 298,0 милиона долара. На Асамблеята на СЗО през май 1980 година е обявена пълната победа над болестта. През същата година ваксинацията срещу вариола е премахната в СССР. Едрата шарка се превръща в първото заболяване, което е ликвидирано изцяло в световен мащаб.

Вариолата се счита за изкоренена, но на земята все още има места, където вирусът е жив. Проби от едра шарка се съхраняват в две лаборатории - в Съединените щати (в Атланта, в „Центъра за контрол и превенция на заразните заболявания”) и в Русия (в Новосибирск, в „Центъра по вирусология и биотехнологии”). Благодарение на политиките на двете велики сили съществува реален риск болестта да се завърне. За съжаление вирусът на вариолата е сред най-желаните биологични оръжия за много терористи, защото съвременното население няма имунитет за болестта. През 2001 година, поради заплаха от умишлено заразяване от страна на Ирак, президентът на САЩ (Джордж У. Буш – младши) нарежда да се проведе ваксинация сред американските военни. През 2002 година се планира да се унищожи напълно вирусът на вариолата, но реализацията е отложена за неопределено време. През 2014 година е съобщено, че в „Института по здравето” в щата Мериленд е открита забравена картонена кутия, в която са съхранявани 6 флакона с вариолен вирус. Компетентните органи приемат, че този случай не е единичен. Можем само да се надяваме, че човечеството никога няма да се сблъска отново с вируса на едрата шарка.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://museum.impharma.ru/text/546

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНормативни актовеНовиниЛюбопитноКлинични пътекиНаправления в медицинатаБотаникаЛеченияОрганизацииЗдравни проблемиХранене при...Алт. медицинаВидеоСнимкиМикробиологияЛайфстайлСпециалистиДиетиЗдравни съветиПсихологияТестовеИнтервютаСоциални грижиЗаведенияАнкети