Начало История на медицината Медицинска практика от X век на арабския лекар Алгизар

Медицинска практика от X век на арабския лекар Алгизар

От 915г.

Медицинска практика от X век на арабския лекар Алгизар  - изображение

Ахмед Бин Джаафар Бин Брахим Ибн Ал Джазър Ал Каярнани (895 - 979) е влиятелен мюсюлмански лекар, живял през 10-ти век, който става известен на съвременните историци с писанията си, посветени на ислямската медицинска система. Той е роден в Кайраван (в съвременен Тунис). Медикът е известен в Европа с латинското име Алгизар.

Съвременните медицински историци знаят повече за биографията на Ибн Ал Джазар благодарение на андалуския лекар Ибн Джулю. Той пък е научил повече за Алгизар от неговия студент, на име Ибн Барик, пристигнал в Кайраван, за да изучава медицина. Информацията, с която разполагат съвременните изследователи, за съжаление, е „втора ръка”. Тя е непълна и противоречива. Въпреки това, известно е, че Ахмед Бен Джафар Бен Брахим Ибн Ал Джазър е роден в Кайрауан около 895 г. и е починал около 979 г. Той живее около 84 години. Макар да е женен, лекарят няма деца.

В юношеска възраст Алгизар изучава сури от Корана, граматика, история, теология, както и други разнообразни религиозни науки в джамията Окба Ибн Нафаа. Младежът започва да изучава лечебното изкуство и от баща си, и от чичо си, които са медици. По-късно с обучението на Алгизар се заема лекарят Ишак Ибн Сюлейман (Исак Бен Саломон) от Кайраван.

Към днешна дата не е доказано със сигурност дали в древния Кайраван има болница, или не. Въпреки това, едно е сигурно – обучението на арабските медици от 10 век се осъществява главно в домовете им. Такъв е случаят и с Ибн Ал Джазър. Този факт е потвърден в заключението на книгата "Zad Al Mussafir", дело на самия лекар.

Обучението на арабските медици е устно. Хартията не е широко разпространена в края на девети век, а свитъците са редки и скъпи. Ибн Ал Джазър притежава библиотека, тежаща около 25 квинтала. Тази цифра вероятно е преувеличена. Квинталът по това време възлиза на 50 кг според някои, а според други - на 25 кг.

Ибн Ал Джазър беше спокоен и тих. Той не присъства на погребения или сватби и не участва в тържествата. Той е от личностите, гордеещи се със своето себеуважение. Ибн Ал Джазър подготвя лично лекарствата, които предписва. Помага му само един асистент, който има за задача да дава на пациентите лекарствата и да събира таксите за консултациите им. Не е известно колко консултации или посещения са извършени в дома на лекаря, но се знае, че след смъртта си, Ибн Ал Джазър оставя 24 000 златни динара на своята съпруга (един динар тежи 4,20 грама).

Ибн Ал Джазър е написва няколко книги. Те касаят граматика, история, прозодия и др. Много от тях, цитирани от различни автори, са изгубени. Най-важната книга на Ибн Ал Джазър се нарича "Zad Al Mussafir". Преведена е на латински, гръцки и иврит, а след това е копирана и отпечатана във Франция и Италия през XVI в. Творбата на Алгизар е приета добре на Стария континент. Нещо повече, тя е популяризирана като образователна медицинска книга, по която се преподава.

Подобно на "Канон по медицина" на Авицена, и творбата на Алгизар е своеобразна смес от медицина и философия. За разлика обаче от Авицена, Ибн Ал Джазър практикува дълго, а книгата му е изключително полезна на следващите поколения. На практика, тя е медицински наръчник, предвиден за клинично преподаване. За съжаление в него няма текстове, посветени нито на анатомията, нито на философията. Книгата е съставена от уроци, написани от лекаря след курса на обучението му, както отбелязва самият автор в своето заключение. В книгата си, Алгизар посочва болестта, изброява известните симптоми, описва лечението, а в някои случаи - посочва прогнозата. Медикът понякога цитира имената на чуждестранните автори, на които се позовава, или за да увековечи практиката им, или защото лекарят познава чувството на уважение и стойността на интелектуалния труд. Сред имената на лекарите, които Алгизар споменава, са тези на Гален, Хипократ, Диоскоридес, Рефус, Тридон, Фергориус, Аристотел и Ибн Сюлейман Исак Израел бел Соломон. Книгите на тези автори трябва да са съществували в Тунис по това време. Освен това, тогавашният Тунис е в постоянен търговски контакт с Рим, Атина и Византия заради географскотоси положение

Макар че, най-известният труд на Ахмед Бин Джаафар Бин Брахим Ибн Ал Джазър Ал Каярнани е "Zad Al Mussafir", лекарят е автор и на няколко книги, касаещи гериатричните медицински грижи и здравето на възрастните хора („Kitаb Tibb al-Mashayikh”) или („Tibb al-Mashayikh wa-hifz sihhatihim”). Негова е и книгата, разказваща за разстройствата на съня, а друга негова творба дава съвети за укрепването на паметта („Kitab al-Nisyan wa-Turuq Taqwiyat al-Dhakira”). Твърди се, че и „Трактат за причините за смъртността” (Risala f? Asbab al-Wafah) също е дело на арабският лекар. Той е написал книги за педиатрията, различните видове треска, сексуалните разстройства, лекарствата за бедните, терапиите, стомашните разстройства, проказата, еднокомпонентните и комбинираните лекарства.

Историците са на мнение, че няма как да се говори за богатата медицинска практика и принос в медицината на Ибн Ал Джазар, без да се спомене кой е преводачът на книгите му: той салернският медик Константин Африкански.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Ibn_al-Jazzar

Снимка: dakwahsyariah.blogspot.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИстория