Начало История на медицината Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 4

Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 4

От 1010г.

Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 4 - изображение

Третата книга от трактата "Канон по медицина" (написан около 1010 година от персийския медик Авицена) изследва кожните заболявания, които причиняват мехури, пъпки, пустули, циреи, фурункули (дълбоко разположени инфекции на космените фоликули), язви, както и  начините за третирането им.

Едно от най-сериозните кожни заболявания, които древният лекар обсъжда, причинява възпалени мехури (наречени в текста "busuru karhiyye") или "sa'fe" – трихофития (гъбичнa инфekция, дължaщa ce нa дepмaтoфити – микpocкoпични микpoopгaнизми, кoитo живeят в мъpтвият външeн cлoй нa кoжaтa). Според Авицена индикатор за наличието на "sa'fe" са миниатюрните сърбящи мехурчета. Те се появяват разпръснати в различни части на тялото и имат червеникав цвят. Често около тях или по самите поразени от мехурите участъци се наблюдават външни или подкожни гнойни огнища.

И в този том от творбата си, Авицена обвързва логически древногръцката хуморална теория и причините за заболяването. В съгласие с постулатите й, древноперсийският медик счита, че кръвта на болните пациенти е поразена от влиянието на зловредна (redie), остра (като начин на проявление) и дразнеща влага, която се влива сред червената течност. Според него в организма на болния „зловредната влага” допълнително се смесва с гъстите хумори и още повече уврежда кръвта.

След като описва различните видове "sa'fe" и определя методите си на лечение, Авицена продължава да пише в творбата си за болест, наречена от него "куба" (вероятно се касае за заболяването импетиго). Въпреки това, турският превод на „Канон по медицина” твърди, че "куба" означава "temregi" - лишеи. Не е изключено "temregi" да е съвсем различно заболяване. От друга страна, "куба" се различава от "sa'fe" само по някои незначителни детайли.

Според Авиценовата характеристика съществува определен тип на заболяването "куба", при който мехурчетата бързо се лекуват. Отново в съгласие с хуморалната теория, древноперсийският лекар различава влажен, кървав, сух тип трихофития, както и такъв, който превръща храчките в "черна жлъчка" при силно вълнение и нервно напрежение сред болните. При сухата форма на заболяването, мехурите се покриват с корички, под които има сериозен възпалителен процес. Този вид куба е подобен на "baras-i esved" - черна проказа.

Накратко, съществуват различни видове куба - някои от тях се развиват бързо и се разпространяват по цялото тяло, други не се разпространяват, трети се разрастват бавно, но са хронични. В турския превод на творбата куба се превежда като "temriye" (лишей). Въпреки това, различни кожни заболявания също се споменават с термина "куба", а описанията им са много различни от тези, които се използват днес. В резултат на това, учените не са в състояние да посочат ясни и конкретни клинични признаци.

Авицена третира болестта куба според етимология й. Като основен метод на лечение, мезикът приготвя и прилага смеси за третирането на причините, а в комбинация прибава с клизми със суроватка. Навлажняването на поразените участъци също е полезно според него. Авицена препоръчва раните да се превързват с лапи с босилек.

В третата част от книгата, освен описаните по-горе заболявания, се споменава и за други патологични състояния като: постоянен сърбеж и неговото лечение; мазоли и пришки, лезии по кожата на устните, декубиталните рани, острата миризма, излъчваща от кожата, урината и други.

Вижте пета част

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка:http://www.muslimheritage.com/article/beauty-hair-and-body-care-canon-ibn-sina

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История