Начало История на медицината Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 5

Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 5

От 1010г.

Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 5 - изображение

Четвъртият том от трактата „Канон по медицина” (написан около 1010 година от персийския медик Авицена) изследва тема, наречена от автора с термина "zina", който обобщава въпросите, касаещи тялото, здравословното тегло и крайниците.

Първоначално Авицена изследва лечението на бързата и агресивна загуба на тегло. За да се постигне тази си цел, авторът първо определя причините за отслабването. И така, на първо място той посочва отсъствието на мазни или питателни (или леки) храни от диетата. Това недоимъчно хранене води до спад в телесното тегло. Въпреки че не можем да опишем конкретно каква е тогавашната представа за "леки храни" според арабските народи, медицинските ръкописи, подобно на „Канон по медицина” дават някои насоки на изследователите. Според тези ръкописи по-голямата част от зеленчуците, бульоните, яйчния жълтък, репичките, горчицата, черния дроб, кожичките са леки храни, които не водят до наддаване на тегло. Ограничената консумация на веществата, стимулиращи производството на т.нар. от древноарабските медици „здрава кръв” (нека не забравяме, че техните медицински познания се опират на древногръцката теория за четирите вида хумори, ползвана дори от Хипократ), е също сред причините, предизвикващи рязко и бързо отслабване на тегло.

Освен това, Авицена е на мнение, че нездравословното отслабване би могло да бъде резултат и от лошото храносмилане, което не съумява да достави на организма нужните питателни съставки. То е често е резултат от нарушение в баланса на 4-те вида телесни хумори (течности). Обикновено увреденият вид хумор, причиняващ отслабването е „студен” по своето естество. Причина за храносмилателните проблеми е екстремната мудност на органите от тази система.

Спленомегалията и произтичащото от напрежение върху черния дроб според Авицена са възможна причина за отслабване. Загубата на тегло е свързана с нарушението на черния дроб. Други две причини за поднормено тегло според лекаря са глистите, геофагията и твърде голямото „разтваряне” на храните (полезните вещества достигат до органите по предназначение, но претърпяват много голямо разтваряне, стигайки до тях). Според Авицена това може да се развие при интензивно спортуване, тревожност и стрес.
 
Според лекаря е възможно пациентите, които отслабват за кратък период да са в състояние и бързо да наддават на килограми. Онези, които са отслабвали в продължение на дълъг период, обаче, може да се нуждаят от по-дълго време, за да напълнеят. Това се дължи на преобладаващия вид хумор в телата им и от способността да се „възползват” от питателните съставки в храната.

Ибн Сина продължава да проучва какви са причините, поради които хората не могат да напълнеят или отслабват твърде бързо. Според него, хората с поднормено тегло имат тънка кожа. Нещо повече, този тип пациенти често са предразположени да боледуват по-тежка, да се уморяват лесно и да страдат от безсъние.

Въпреки разбирането в миналото, че наднорменото тегла е синоним на добро здраве, Авицена счита, че прекаленото напълняване причинява немалко вреди. Според него, затлъстяването уврежда изключително бързо и (често пъти) непоправимо здравето на пациентите. На тези хора, Авицена препоръчва придържането към определени хранителни диети, бани и интензивно спортуване. След постигането на този режим лекарят и пациентът следва да започнат да обсъждат методите за тонизиране на тялото и поддържането на оптималното тегло. като ръцете и краката.
 
Темата "zina" от четвърти том на трактата „Канон по медицина” завършва с различните терапевтични методи за лечението на враснали нокти и пристиснати нокти.

По статията работи: Виктория Милова


Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: http://www.muslimheritage.com/article/beauty-hair-and-body-care-canon-ibn-sina

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История