Начало История на медицината Негроидната раса като част от историята на човешката еволюция

Негроидната раса като част от историята на човешката еволюция

От 1859г.

Негроидната раса като част от историята на човешката еволюция - изображение

Субсахарска Африка е екосферата на субсахарската негроидна раса. Най-ранната употреба на терминът "негроиден" е около 1859 година. Съвременното му ползване се свързва обикновено с населението, което притежава набор от типични негроидни физически характеристики.

Въпреки че Африка е първоначалната среда за Хомо Сапиенс, населението с тъмна кожа е еволюирало в продължение на хиляди години естествен отбор, действащ в променящата се среда. Има доказателства за няколко миграции, които се разпространили в цяла Африка. Преселението на Хомо сапиенс от Африка, с течение на времето било последвано от това на населението от Европа и Азия към Африка. На юг пустинята Сахара предоставила непреодолимо препятствие и субсахарските народи останали изолирани. Тъй като е произляза от "първородната" човешка популация, логично е негроидната субсахарска раса да е и най-разнообразна.

Тези хора са характерни с тъмният цвят на кожата си, изключение правят пигмеите. За тях е отличителен ниският ръст, тънките крайници, грацилната структура на тялото. Цветът на кожата при негроидната раса варира в различни нюанси - от кафяво до черно. Основният фактор, определящ цвета на кожата е количеството, концентрацията и разпределението на пигмента меланин, който се натрупва в зависимост от различните фактори на околната. Еволюцията на хората, принадлежащи към негроидната раса се е погрижила те да получат защита от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи благодарение на високото количество меланин.

Представителите на негроидната раса имат тъмно кафяви или черни очи. Косата е черна, вълниста и доста къдрава, с елипсовидно напречно сечение на косъма. При мъжете най-често брадата и телесното окосмение са оскъдни. Хората от негроидната раса са сравнително високи.

Надочните им дъги не са изразени, формата на черепа обикновено е петоъгълна. Носът е с плоска широка форма, а устните са дебели и изпъкнали. По-голямата част от хората, принадлежащи към негроидната раса са с кръвна група О. Стеатопигията е също отличителен белег за тези хора. Това е характерно натрупване на мазнини по бедрата и се среща най-често при жените.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.internetlooks.com/humandifferentiation.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлНовиниПсихологияОрганизацииПроизводителиАнкетиСнимкиЗдравни съветиРецептиСоциални грижиЛичностиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения