Начало История на медицината Подводни разкопки разкриват таблетки срещу очни инфекции от времето на Древен Рим

Подводни разкопки разкриват таблетки срещу очни инфекции от времето на Древен Рим

От 1г. до 50г.

Подводни разкопки разкриват таблетки срещу очни инфекции от времето на Древен Рим - изображение

Подводната археология е един от най-вълнуващите начини за разкриване на тайните на човешкото минало. Причината за това е, че артефактите се откриват много трудно в дълбоките океански дебри и всяка находка се изважда с помощта на скъпа техника и специализиран физически труд. Затова пък находките от руините на потънали кораби и крайбрежни постройки „разказват“ в изключителни детайли за древната търговия, връзките между отделните цивилизации и т.н.

По време на разкопки в близост до етруския град Популония археолозите се натъкват на следи от потънал кораб в пристанищната зона. Започват подводни проучвания на открития обект, който получава името Relitto del Pozzino. Оказва се, че плавателния съд е потънал преди близо 2 000 години и е пълен с предмети, произведени в различни провинции на Римската империя.

Самият град Популония е едно от големите антични пристанища на Апенинския полуостров. Селището първоначално принадлежи на мистериозния народ етруски, които в своите култура и архитектура наподобяват изчезналата Микенска цивилизация. Въпреки че корените на етруските са неизяснени, историците намират множество сведения за етноса чрез гръцки и римски летописи. Те заключват, че етруските са търговски народ, който е асимилиран от римляните, но и облагородил зараждащата се средиземноморска сила.

Част от намерените на кораба предмети

Пристанището Популония остава важен търговски център до края на Античността. Затова и още с откриването на подводните останки от кораб, археолозите са сигурни, че съдът превозва важни за икономиката на империята стоки. И наистина, академиците започват да изкарват от мрачните морски дебри стотици съдове за пренасяне на стоки. Някои от предметите са дървени контейнери за лекарства, други - метални кутии за безопасно превозване на медикаменти.

Предполага се, че намереният кораб е принадлежал на търговец-фармацевт. В останките са намерени 135 дървени мускали за пренасяне на масла и течности, бронзови кани, лампи от Мала Азия и дори стъклени купи, произведени в римската провинция Сирия. Други находки са метална кука за операции, хаванче за стриване и няколко калаени съда, наречени пиксис.

Една от таблетките в анфас, профил и гръб

Археолозите изследват намерените артефакти и разбират, че пиксисите са все още запечатани. Отваряйки ги, те остават невероятно изненадани, тъй като някои от съдовете съхраняват в себе си приготвени преди 2 000 години лекарствени таблетки.

Учените веднага се заемат с извършването на химически анализ на откритите антични фармацевтични продукти. Причината за възбудата на учените е уникалността на подобен тип находка. Макар на пръв поглед няколко таблетки да не будят особен интерес, медицинските консумативи от Гръко-римската ера са по-редки от златните монети. Причината за това е, че преди Индустриализацията, подобен тип продукти се произвеждат единствено на ръка.

Събирането на подходящи билки и други лечебни вещества от природата, тяхното обработване и оформяне в краен продукт отнема много време и изисква специализиран труд. Затова до фармацевтичните лекове имат достъп само най-богатите жители на Рим.

Намирането на подобен кораб, превозващ стотици медицински консумативи, е невероятна находка, която ни разказва за фармацията в Рим. Така например откритите таблетки съдържат цинк, железен оксид, нишесте и пчелен восък, което кара учените да смятат, че лекарството е предназначено за облекчаване на проблеми с очите и зрението.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.guruturizma.ru

www.ancient-origins.net

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаЛайфстайлЗдравни съветиИсторияТестовеСнимкиЛюбопитно