Начало История на медицината Поява на вариола в Древна Япония

Поява на вариола в Древна Япония

От -552г.

Поява на вариола в Древна Япония - изображение

В периода около 1000 г.пр.Хр. Япония се състои от група от слабо населени острови, обитавани от по-малко от 5 милиона души. През десети век повечето от населените острови са в приморската част на Африка и Европа. Ал-Рази публикува подробна информация, описваща едрата шарка и морбилите около 910 г.пр. Хр.

В началото на християнската ера едрата шарка е твърде слабо разпространена, за да могат да се нарекат пандемични условията за разпространение на опасното инфекциозно заболяване. Въпреки това в Китай и Корея се наблюдава малка, но нестихваща заболеваемост. Още през 6 век културните и търговски контакти започват постепенно да нарастват между Китай и Япония. Те се осъществяват както пряко, така и чрез Корея. Дори будизмът е въведен в в страната на Изгряващото слънце от Корея около 552 г. Едрата шарка в Япония започва да бушува същата година, а населението не знае дали този мор е наказание от свещените шинтоистки духове (известни като ками), или е изпитание, пратено от Буда.

Нара е първият истински обособен японски град, създаден около 710 г.пр.Хр. През 735 г.пр.Хр. корабокрушенец говори за опустошенията от вариолата в Япония. Заболяването там погубва около половин милион обитатели и много от благородниците. Едрата шарка се превръща в център на религиозен спор между привържениците на шинтоизма и будизма. През 748 г. пр.Хр. в Нара е завършен строежът на огромна бронзова статуя на Буда. Тя е направена по поръчка на императора, за да се сложи край на проблемите с едрата шарка. Ендемичната зара от вариола в Япония през 10-ти век се проявява с повтарящи се тежки епидемии, които засягат села и градове, които за пръв се сблъскват със заболяването.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://whqlibdoc.who.int/smallpox/9241561106_chp5.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиНаправления в медицинатаЛюбопитноБотаникаЛеченияОрганизацииЗдравни проблемиВидеоЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаСнимкиНовиниМикробиологияЛайфстайлСпециалистиСпортДиетиРецептиПсихологияСоциални грижиПатологияИнтервютаТестовеЗаведенияАнкети