Начало История на медицината Принос на Забдиел Болстън в борбата с едрата шарка

Принос на Забдиел Болстън в борбата с едрата шарка

От 1721г.

Принос на Забдиел Болстън в борбата с едрата шарка - изображение

Забдиел Болстън (роден е на 09.03.1676 година в Мъди Ривър Хамлет - днешен Бруклин, Масачузетс и е починал на 01.03.1766 година в Бруклин) е лекар, който въвежда вариолизацията в американските колонии. Медицинската процедура започва със събирането на малко количество гноен материал и епителни частици от преболедували от заразени с едра шарка. Тези частици се стриват на прахообразна маса. Част от нея се поставя на повърхността на малка рана на ръката на лице, което не е боледувало от вариола, но е застрашено от заразяване. В резултат на тази манипулация обикновено се развива по-лека форма на вариола, а заболелият човек изгражда имунитет срещу заболяването за цял живот.

По време на Бостънската епидемия от едра шарка през 1721 година Забдиел Бойлстън е призован да започне да извършва сред населението инокулации с вариолния вирус от министъра Котън Матер, който е чул за успешните резултати от манипулацията, публикувани в европейски доклади. Бойлстън отговаря ентусиазирано на призива, подлагайки на вариолизация първо собственото си семейство. След това медика заразява с вариола близо 250 души. Практиката среща такава яростна съпротива сред обществото, другите лекари и духовенството, че животът на д-р Бойлстън бива застрашен. Той е принуден да изпълнява работата си в пълна тайна.

От всички пациенти, заразени от медика умират само шест. Тази смъртност е по-малка от очакваната по време на епидемия. Бойлстън пътува до Лондон през 1724 г., където бива избран за член на Кралското общество през 1726 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/76523/Zabdiel-Boylston

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиНаправления в медицинатаЛюбопитноЛеченияБотаникаОрганизацииЗдравни проблемиВидеоХранене при...Алт. медицинаМикробиологияСнимкиНовиниЛайфстайлСпециалистиДиетиЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиИнтервютаТестовеЗаведенияАнкети