Начало История на медицината Принос на Хипократ в реформирането на древногръцката представа за лечебното изкуство

Принос на Хипократ в реформирането на древногръцката представа за лечебното изкуство

От -410г.

Принос на Хипократ в реформирането на древногръцката представа за лечебното изкуство - изображение

Ако се опитаме да обясним причината за успеха на Хипократовата шола и помощта, която древногръцкият медик е оказал за "извеждането" на древногръцкото лечебно изкуство на "правилен" път, то вероятно ще посочим факта, че "бащата на медицината"  се е уповавал не на случайни хипотези, съчинени по умозрителен път, а на факти и действителни обстоятелства.

Поначало Хипократ и неговата школа били против медицинското схематизиране и схемите. Напротив, те се стремели в максимална степен, чрез новаторски подход да третират пациентите си. Хипократ разглежда медицината като своеобразна система от знания, отличаваща се с характерни методи, които са умело съчетание от точни наблюдения и осмисляне на фактите. Този подход, наречен от изследователите "експериментален" обвързва теорията с практиката, разума с опита. Именно този, а и някои други Хипократови възгледи са изиграли съществена роля в реформирането на древногръцката представа за лечебното изкуство.

Реформаторският принос на Хипократ се състои преди всичко в това, че той преустройва учението за болестта. На различни места в неговите съчинения се дават материалистични описания на болестите, които се пренасят или зараждат в човешкия организъм. Изследователят Е. Литре подчертава, че според старогръцката лечебна школа на остров Кос "болестта независимо от органа, който поразява, и нейните форми е нещо такова, което има свое течение, свое развитие и свой край".  В книгата си "За природата на човека" (написана около 410-400 г. пр.н.е.). Хипократ подчертава, че болестите, които произтичат от начина на живот, трябва да се лекуват чрез преустройство на предишния живот, тъй като той изцяло или отчасти се е оказал вреден.

Безспорно Хипократ може да се определи като древногръцки реформатор, насочил фокуса на древногръцката представа за лечебното изкуство в един съществен детайл: той освободил медицината от господството на религиозните, софистистичните и шарлатанските възгледи. Медикът успява да даде материалистични обяснения на понятията здраве и болест, систематизира и подчертава значението  на моралните норми за поведение на лекарите, въвежда индуктивния метод на изследване, обогатява медицинската теория и практика.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицината"- М. Апостолов, 1984 година, София

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛичностиКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноОткритияСнимкиВидеоАлт. медицинаТестовеРецептиСпортНовиниНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиСоциални грижиОрганизацииЗдравни съветиОбразованиеПроизводителиБотаникаЛечения