Начало История на медицината Проучвания от 1974 до 1998 година, важни за развитието на аспирина

Проучвания от 1974 до 1998 година, важни за развитието на аспирина

От 1974г.

Проучвания от 1974 до 1998 година, важни за развитието на аспирина - изображение

Повечето клинични медицински изследвания са рандомизирани. Произволният подбор на хора при тях е най-добрият начин за учените да се уверят, че участващите в различните етапи на проучванията са сравнително подобни. Сравнявайки тези групи от хора, изследващите може да са сигурни, че тяхното проучване проверява разликите между леченията, които се изучават, а не разликите между хората, които участват в тях. Произволният подбор е важен, защото учените трябва да се уверят, че клиничните изследвания не са предубедени.

През 1974 година се появяват данните от първото рандомизирано проучване, касаещо употребата на аспирина във вторичната профилактика на смъртността от инфаркт. Резултатите показват намаляване на общата смъртност с 12%само след 6 месечна употреба. Ползването на аспирин в продължение 12 месеца намалява смъртността с 25%. За съжаление тези резултати не са достатъчно убедителни от статистическа гледна точка.

През 1998 година са публикувани данните от проучване, касаещо влиянието на аспирина върху оптималното лечение на хипертонията. Те показват, че "лекарството на века" е в състояние да намали рисковете от обострянето на някои състояния при пациентите с хипертония, а най-голяма е ползата от ацетилсалициловата киселина е, че подпомага превенцията на инфаркта.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.pharmaceutical-journal.com/publications/previous-issues/cp-september-2014/a-history-of-aspirin/20066661.article

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияСнимкиОткритияНаправления в медицинатаГеографияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниВидеоРецептиБотаникаЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиАнкетиПроизводителиОрганизацииАптекиСоциални грижиКлинични пътекиТестовеСпортКомпании и организацииЛичности