Начало История на медицината Първи опит за разработване на антихолерна ваксина

Първи опит за разработване на антихолерна ваксина

От 1885г.

Първи опит за разработване на антихолерна ваксина  - изображение

Холерата е болест с древен произход, за която се знае, че е съществувала още от Античността. За своето многовековно съществуване тя успяла да предизвика няколко големи пандемии и отнела живота на стотици хиляди хора по земното кълбо. Едва през 1856г. италианският учен Филипи Пачини открил причинителя на инфекцията, с което най-накрая поставил началото на борбата срещу холерата.

Три десетилетия по-късно испанският лекар Хайме Феран (1852г.-1929г.) бил първият, който разработил ваксина срещу коварната болест. Всъщност, именно тогава подобен препарат за пръв път бил използван в имунизирането на хора срещу бактериално заболяване.

През 1885г. Феран се занимавал активно със създаването на ваксини за животни като следвал механизмите за отслабване действието на "лошите" микроби, формулирани по-рано от небезизвестния Луи Пастьор. Така испанският лекар успял да създаде антихолерна ваксина. На стайна температура той култивирал в хранителна среда болестотворната бактерия, извлечена предварително от екскременти на болен пациент. Готовият материал бил инжектиран успешно в ръката на няколко доброволци.

Съвсем скоро след това Феран бил повикан във Валенсия, където имунизирал близо 50,000 човека по време на холерната епидемия там. Впоследствие екип от учени също пристигнал в италианския град, за да оценява до каква степен субстанцията на медика ефективно предпазва от заразата. Мненията на специалистите били двуполюсни: някои от тях заявили, че Феран е успял, други – че създаденият от него препарат всъщност съвсем не бил толкова ефикасен. Нещо повече, испанецът бил широко критикуван за това, че е запазил в тайна основния метод за разработване на ваксината. В своя защита, той обявил, че се нуждае от адекватно възнаграждение за откритието си, за да финансира следващите си проучвания, както и да подпомогне финансово семейството си.

По време на своята медицинска кариера испанецът успял да създаде още ваксини: срещу чума, тетанус, тиф, туберкулоза и бяс. Все пак, първата доказано ефикасна ваксина срещу холера щяла да бъде измислена няколко години по-късно от един руснак – Владимир Аaронович Хавкин.

Така или иначе, Хайме Феран допринесъл много за ограничаването на смъртоносния "поход" на холерата в света.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyofvaccines.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниПатологияМикробиологияЛюбопитноИзследванияАнкетиЛеченияВидеоСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлТестове