Развитие на Пфайзер от 1849 година до 1899 година
От 1849г. до 1899г.
Появата на Пфайзер през 1849 година
С взетите назаем 2 500 долара от своя баща, Чарлз Пфайзер и братовчед му Чарлз Ерхарт основават компанията за химикали „Charles Pfizer & Company“. Разположена е в скромна сграда с червени тухли в квартал „Уилямсбърг“ в Бруклин, Ню Йорк и служи едновременно като офис, лаборатория, фабрика и складова база.
Първият им продукт е „сладкото лекарство", наречено сантонин. То представлява противопаразитен медикамент за лечение на глисти, които измъчват немалко хора в средата на 19-ти век в Америка. Комбинирането на уменията на двамата братовчеди (Пфайзер е химик, а Ерхарт е сладкар) води до появата на сентонина, който представлява смес от бадемово-карамелен пълнеж, оформен във вид на бонбони. Лекарството жъне незабавен успех, а бъдещото развитие на Пфайзер стартира.
През 1862 година
Производството на винена киселина и сода за почистване на винен камък превръща тези продукти в ценни и важни стоки, разпространяващи се за пръв път от Пфайзер.
Тъй като търсенето на болкоуспокояващи, консерванти, дезинфектанти се завишава многократно по време на Гражданската война, Пфайзер разширява производството на винена киселина (приложима като слабително средство и охлаждащ агент) и содата за винен камък, за да помогне за задоволяването на нуждите на съюзническата армия.
Компанията произвежда и йод, морфин, хлороформ, камфор и живачните съединения, които влизат в състава на някои медикаменти или се използват в областта на фотографията.
През 1868 година
Разширяването на фармацевтичната компания се ускорява от Гражданската война и удвоява приходите на Пфайзер. Към този момент тя значително увеличава продуктовата си линия и назначава нови 150 служители. За да се поеме този растеж, тя е принудена да купи и реновира специална сграда на „81 Maiden Lane“ в Манхатън и да премести централата си там. Обектът носи името „Pfizer“ в продължение на почти един век.
През 1880 година
Чрез употребата на внесени концентрати от лимон и лайм Пфайзер започва производството на лимонена киселина и става водещ производител на такава в САЩ. Новите напитки, ползващи лимонената киселина на Пфайзер, като „Coca-Cola ™“, д-р Пепър ™, и „Pepsi-Cola ™“, повишават търсенето на този продукт на фармацевтичната компания, който впоследствие се превръща в едно от основните й производства.
През 1882 година
Подтикнати от експанзия в континента, далеч от Източното крайбрежие и нарастващия брой клиенти западно от Мисисипи, Пфайзер отваря офиси и складова база в Чикаго, Илинойс. Това са първите фирмени обекти извън Ню Йорк.
Като лидер в американския химически бизнес, Пфайзер отбелязва своята 50-годишнина. Нейното портфолио включва широк спектър от промишлени и фармакологични продукти като лимонена киселина, камфор, сода за винен камък, боракс и йод. Компанията има офиси в Ню Йорк и Чикаго, както и контакти в областта на бизнеса за внос и износ.
В изявление, направено от Чарлз Пфайзер по повод годишнина на компанията, се афишира какво е точното място на компанията на прага на 20 век, където от пазара се очаква да бъде още по-конкурентен. Той казва: "Нашата цел е била и продължава да бъде една и съща: да се намери начин да се произвеждат и усъвършенстват продукти с най-високо качество, а това да се постигне по най-ефективния начин."
Статията е част от историята на:
Библиография
1. http://www.pfizer.com/about/history/timeline
СТАТИЯТА е свързана към
- Лекарството "Липитор" на "Пфайзер" - история за триумфа и риска за здравето
- Антибиотикът "Терамицин" – първият медикамент на "Пфайзер"
- Произход на Виаграта
- История на Виагра
- Първоначална концепция за предназначението на Виагра
- Най-важното за хапчетата за лечение на коронавирусна инфекция на компаниите „Merck“ и „Pfizer“
- Съществени моменти от историята на Виагра
- Сливане на Пфайзер с фармацевтичната компания „Pharmacia“
- „Pfizer“ ще разреши и на други компании да произвеждат хапчето paxlovid за лечение на COVID-19
- История на Пфайзер
Коментари към Развитие на Пфайзер от 1849 година до 1899 година