Начало История на медицината Разпространение на вариолата в Нова Зеландия

Разпространение на вариолата в Нова Зеландия

От 1840г.

Разпространение на вариолата в Нова Зеландия - изображение

Нова Зеландия е заселена от полинезийски моряци преди около хиляда години. Европейското население се установява едва през 1840 година. В този момент на територията на Нова Зеландия пристига първия европейски кораб. За съжаление на борда му има заболели от вариола, но карантината пречи на инфекциозното заболяване да се разпространи сред колонизаторите и местното население.

Не са съхранени писмени документи, свидетелстващи за заразяване на новозеландското население с едра шарка до началото на 1872, когато на пристанището акустират два кораба. На борда им има общо 6 болни от вариола моряци, които вероятно са се заразили в Окланд. Оттогава до 1904 година пристигат още няколко други кораби, плаващи със заболели от инфекциозното заболяване хора на борда. Разпространението на вариолата сред жителите на Нова Зеландия се реализира на две вълни –от 1903-1904 г. и през 1874 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://whqlibdoc.who.int/smallpox/9241561106_chp5.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияНормативни актовеЛюбопитноКлинични пътекиНаправления в медицинатаЛеченияБотаникаОрганизацииЗдравни проблемиХранене при...Алт. медицинаВидеоНовиниМикробиологияСнимкиЛайфстайлСпециалистиДиетиЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиИнтервютаТестовеЗаведенияАнкети