Начало История на медицината Странни методи на лечение. Радиация и лоботомия

Странни методи на лечение. Радиация и лоботомия

От 1900г.

Странни методи на лечение. Радиация и лоботомия - изображение

В началото на 1900 година се наблюдава странна модна тенденция към употребата на вещи, излъчващи радиация. Хората считат, че радиоактивните напитки се справят със симптомите на ревматизъм, а урановите одеяла могат да се използват като изпитан лек срещу артрит. На особена почит и популярност се радва и радиоактивната козметика, забавяща стареенето на кожата. Най-популярна обаче остава употребата на медикамента Radithor, който представлява разтвор на радий във вода. Индустриалецът Ебен Байърс споменава в собствено изявление, че приема най-малко по три бутилки на ден, докато през 1932 г. не загубва голяма част от челюстта си.

През втората половина на ХХ век, популярност набира опасната хирургическа манипулация на мозъка, останала в историята на медицината с името лоботомия. При процедурата се отстраняват цели мозъчни дялове, като медиците вярват, че това е доста ефективен метод за лечение на всяко психично заболяване. Неврологът д-р Егаш Мониш, който популяризира тази необичайна терапия през 1949 година бива удостоен с Нобелова награда. След този момент учените осъзнават, че отстраняването на предния дял на мозъка не е сред най-хуманните и правилни начини за третиране на хиляди хора, които преживяват ужасните последствия, без да има реална нужда от това.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/441

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОткритияЗдравни съветиНормативни актовеНовиниЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиОрганизацииЛайфстайлАнкетиБотаникаСпортПсихологияСнимкиМедицински изследванияИнтервютаСоциални грижиЗаведенияСпециалистиГеографияДиетиЛичности