Начало История на медицината Създаване на германската компания "Шеринг" през 1851 година

Създаване на германската компания "Шеринг" през 1851 година

От 1851г.

Създаване на германската компания "Шеринг" през 1851 година - изображение

Началото на немския бранд "Шеринг " ("Schering") било поставено през вече далечната от нас 1851 година, в Берлин, от аптекаря Ернст Шеринг. Самият Шеринг бил интересна личност с интригуваща биография. Той бил най-малкото дете от общо пет и син на кръчмар. Още от малък родителите му го убеждавали, че той задължително трябва да стане фармацевт, тъй като за тях това била обещаваща и престижна професия. Ернст обаче бил на друго мнение. Първоначално, младежът мечтаел да работи като лесничей, а фармацията считал за, откровено казано, нездравословно занимание. Нещо повече, наблюденията му показвали, че създаването на аптека коствало изключително голям финансов ресурс, което разсъждение съвсем не било далече от истината.

Най-накрая обаче, германецът се подал на провокациите на членовете от семейния "съвет" и постъпил като чирак в "Apuliusschen" - една от най-добрите по онова време аптеки в Берлин. След като чиракуването му там приключило, Шеринг продължил да трупа професионален опит и в други аптеки. А когато решил, че е научил всичко, което му е необходимо, създал своя такава през споменатата по-горе година. Специалистът я кръстил "Grüne Apotheke"  - "Зелената аптека", заради огромната си любов към природата. Ернст прекарвал часове в малката си лаборатория в опити да разработи нови методи за "пречистване" на лекарствените препарати. Две десетилетия по-късно, той основал акционерна компания, наименувайки  я "Chemische Fabrik auf Actien", с който бизнес проект бил убеден, че ще постигне големи успехи. За съжаление, през декември 1899-та, на шейсет и пет години предприемачът починал, година преди компанията му да пусне на пазара първия си специализиран лекарствен продукт – медикамент срещу подагра.

През 1901-ва операциите на германската организация се разширили чрез навлизане на бранда в сферата на електротерапевтичните процедури. За целта, производствените й предприятия започнали да произвеждат галванични вани, както и специални химични съединения. В последствие, компанията щяла да започне да разработва цялостно оборудване за осъществяването на тези терапии.

Периодът, който следвал – между двете световни войни, определено щял да бъде предизвикателен за "Шеринг" в много отношения, но за това… ще ви разкажем в отделен материал.

Снимка: wikiwand

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/schering-ag-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История