Начало История на медицината Традиционни народни лекарства с животински произход без особена терапевтична стойност, част 2

Традиционни народни лекарства с животински произход без особена терапевтична стойност, част 2

От 2011г.

Традиционни народни лекарства с животински произход без особена терапевтична стойност, част 2  - изображение

Гръбна перка от акула - насърчава оптималното здравословно състояние и при противоракови терапииПерките на страшния морски хищник се използват в Азия от векове, и то за най-разнообразни цели - включително и медицински. Продуктът се сервира под формата на супа, като се твърди, че редовната консумация гарантира поддържане на оптимално здравословно състояние. Също така се казва, че акулските перки имат лечебно и превантивно действие при определени видове рак.

Нека не се заблуждаваме - хората трябва да се хранят, за да оцелеят. Определено може да се твърди, че всяка храна насърчава поддържането на оптималното ни здравословно състояние. Що се отнася до другото твърдение - няма доказателства, че перките на акулите имат положително въздействие върху рака, а и едно от последните изследвания от 2017 г. опроверга връзката между двете. Освен това, тъй като акулите натрупват в телата си вредните токсични вещества от морските води, редовната консумация на перки от тях, които със значително количество живак, може да доведе до отравяне с този метал, до деменция, стерилитет и други сериозни здравословни проблеми.

Хората не са единствените, които могат да пострадат от сервирането на ястието. Акулските перки се получават чрез жесток процес, наречен "фининг", при която те се отстраняват, а акулата се изхвърля обратно в океана - мъртва или жива. Също така, прекомерният улов е влошил изключително популацията на акулите в първото десетилетие на 21 век. Поради всички тези причини много части на Азия са забранили супата от акулски перки, въпреки протестите на онези, които я консумират често.

Люспениците се използват за лечение на глухота и обладаване от демониЛюспениците – дребни бозайници, обвити от кератинови люспи, които живеят в кухините на дърветата. Люспите им се използват в традиционната китайска медицина. Те се приготвят: "... печени, приготвени в масло, масло, оцет, урина от момче или печени със стридени черупки, за да лекуват огромно разнообразие от заболявания. Сред тях са прекомерна нервност, истеричен плач при децата и жените, маларийна треска и глухота."
Дребните африкански бозайници са застрашен вид, закрилян от националното и международното право. Независимо от всички закони, между 2011 и 2013 г. са убити 116 990 до 233 980 люспеници.

Месо и мазнина от зебра при лечение на туберкулозаТуберкулозата заразява 558 на 100 000 души в Кения, така че лечението на болестта, естествено, е с висок приоритет. Въпреки че кенийското правителство се е съгласило да предоставя безплатна грижа за туберкулозно болните си граждани, много хора чакат месеци за медикаментите си. В крайна сметка те трябва да ги заплатят, въпреки обещанията. Това е един от многото фактори, които насърчават кенийците да използват и традиционните алтернативи за лечение на Жълтата гостенка.

Традиционните методи за третиране на туберкулоза наистина не правят много за борбата с нея. Лечителите в Кения използват мазнините и месото на зебра, за да приготвят различни медикаменти. За съжаление, няма доказателства, че месото и маста от зебра правят нещо различно от излишното претоварване на храносмилателния тракт на болните. Нещо повече, консумацията на месо от тези бозайници допълнително утежнява положението на вече застрашената популация на зебрите.

Китайските алигатори се използват за лечение на простуди и ракНяма лек за обикновените настинки и най-вероятно никога няма да има. Всичко, което няма да навреди на състоянието на болния изглежда като лек, само защото настинките отшумяват след около седмица, без значение какво е предприел той. Има около 200 различни вида вируси, които са отговорни за кихането, кашлицата и запушения нос, които придружават настинките, а действието им отшумява бързо.

Въпреки почти цялостната невъзможност да се лекува обикновената настинка, традиционната китайска медицина има метод, в който някои практикуващи се кълнат. Той се състои в консумация на месо от китайски алигатор. Истински проблем би могъл да възникне, ако хората използват месо от алигатор за лечение на много по-сериозни заболявания - онкологичните. За разлика от обикновената настинка, ракът често е фатален, особено ако не се лекува навреме. Това означава, че пациентите с определено онкологично заболяване, които заместят доказани лечения с месо от алигатор, е много по-малко вероятно да оцелеят.

Плавателен мехур на рибата тотоаба за стимулиране на фертилносттаТотоаба е огромна мексиканска риба, която е ценена заради плавателния си мехур, който може да продаде за до $ 10,000. Няколко азиатски култури го използват за супа, наречена мау. За нея се твърди, че увеличава фертилността. За добро или лошо, няма научно или медицинско доказателство, че тази супа действително влияе така.

Мрежите, които мексиканските рибари използват, за да хванат тотоаба, са огромни и понякога други видове се хващат в тях. За съжаление, това включва вакитите (калифорнийските морски свине) – те са най-малките соленоводни делфини, които според данни от 2017 г. на организацията WWF, са около 30 на брой в света.

Рибите тотоаба също са застрашени, а купуването и продажбата на двата вида е незаконно.

Вижте и трета част

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: www.ranker.com/list/threatened-animals-used-in-traditional-medicine/anna-lindwasser?ref=search

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияВидеоАлт. медицинаСпорт