Начало История на медицината Традиционни народни лекарства с животински произход без особена терапевтична стойност, част 3

Традиционни народни лекарства с животински произход без особена терапевтична стойност, част 3

От 2001г.

Традиционни народни лекарства с животински произход без особена терапевтична стойност, част 3 - изображение

Морските свинчета са ползвани в шаманските лечебни ритуалиАлтернативната болница "Alternative Andean Hospital" в Риомамба, Еквадор осигурява комбинация от терапевтичните методи на западната и традиционната за Андите медицина. Докато тази лечебна система със сигурност може да даде някакво успокоение и утеха на пациентите, то няма много доказателства, че тя е способна да прави нещо повече за тях. Освен това някои практики, на които разчита тя, биха могли да се считат за жестокост спрямо животните.

Например, андийски шамани, наречени "яки", изпълняват очистващ ритуал, наречен лимпия. Първата стъпка е да се "прочете" по тялото на пациента какво е естеството на заболяването. Някои шамани прилагат ритуала, търкайки свещ по тялото на пациента и "четат" по дима. Други счупват кокоше яйце, но има и трети, които енергично обтриват пациента с живо морско свинче. Шаманите вярват, че състоянието на пациента се прехвърля върху пухкавите мъници.

Следващата стъпка, обаче е особено ужасяваща – лечителят умъртвява морското свинче и проучва по вътрешностите му информацията за здравето на пациента. Очевидно този процес убива дребното животинче, така че, независимо от истинските намерения на шамана, поведението му определено се класифицира като жестокост към животните.

Цели плъхове - при лечение на алопецияИндия има дълга история, разкриваща детайли за използването на животни за медицински цели. Един особено интересен пример е употребата на плъхове при лечение на плешивост. Според Леена Гупта от Гуджаратския институт по  пустинна екология ("Gujarat Institute of Desert Ecology"): "Животното се пече, смесва се с пепелта, синапено масло, натрошените листа от растението Rivea hypocrateriformis и цветовете на билката Azadirachta indica. Полученото се нанася върху плешивата глава на пациента и престоява в рамките на 3-4 дни след полагането."

Няма много научни доказателства, които да подкрепят ефикасността на този лек, но тъй като плъховете далеч не са застрашени видове, а алопецията не изисква голяма медицинска намеса, това лечение не е толкова вредно, колкото другите в нашия списък.

Бавните лоритаБавните лорита са малки нощни примати, живеещи в Южна Азия. Те се използват в традиционната медицина, за да лекуват различни болести. В Камбоджа месото от тях се предполага, че лекува проказа, рани, счупени кости и помага на жените да се възстановят от скорошно раждане. В Шри Ланка те се използват за по-мистични цели. Частите на тялото на маймуните могат да се използват за разваляне на проклятия или за отблъскване на злите очи. Искате да направите любовна отвара? Използвайте сълзите на лори.

Тази широка употреба на телата на маймуните лори довежда до класифицирането на два от деветте вида като застрашени. Всичките девет вида от тях имат намаляващи популации. Приматите са пазени от закона в Камбоджа, Шри Ланка и Индонезия, но тази защита рядко се спазва.

Кожите на азиатските слонове се използват за лечение на кожни проблемиЗа разлика от африканските, азиатските слонове не са преследвани от бракониери заради ценните си бивни. Този животински вид е избиван системно заради кожата си. Азиатските слонове имат разнообразни приложения, включително медицински. В Мианмар например кожите им се използват за лечение на екзема и пъпки. Тенденцията е по-скоро прищявка и няма определен традиционен произход. В резултат на бракониерството, обаче, в момента азиатските слонове се третират като застрашен вид.

Водните биволи се използват за лечение на конвулсии и трескаЗа съжаление водните биволи са изчезващ вид. Почти всички от тях са местни или хибридни, а чистокръвните диви водни биволи в природата варират от няколкостотин до няколко хиляди. Защо е толкова нисък броят им? Отговорът е еднозначен - водните биволи се преследват в огромни количества поради предполагаемите им лечебни свойства. Заради нарастващото бракониерство (мнозина третират водния бивол като надежден алтернативен начин за лечение на различни състояния, включително треска и конвулсии) животното вече не може да се намери в части от Лаос, Бангладеш, Индонезия и Шри Ланка. За щастие, усилията  да се водят преговори и дискусии по въпроса са в ход в Югоизточна Азия, което може и да спасят последните популации на водните биволи.

Тигрите - лекуват зъбобол и развалят проклятияТигрите се използват в традиционната китайска медицина в продължение на повече от 10 000 години. Всяка част от тигъра има някаква предполагаема медицинска употреба - техните мустаци "могат" да лекуват зъбобол; костите им - облекчат ревматични болки, главоболие, парализа и дизентерия; очните ябълки пък се използват при случаите на епилепсия и малария. Няма документирано доказателство, че някое от тези лечения работи, което не е толкова лошо (освен за тигрите), но когато се касае за епилепсия или друго опасно заболяване, приемайки части от големите котка, пациентът наистина играе на руска рулетка със своето здраве.

Нещо повече, тигрите са застрашен вид. Въпреки местообитанието, което обхваща видът, в момента по света са останали само 3 890 тигри. Лечебната употреба на големите котки не е единствената причина те да са на ръба на изчезването – унищожаването на местообитанията им всъщност е сред основните фактори, които допринасят за нерадостната им съдба.

Вижте първа и втора част от нашия списък с традиционни народни лекарства с животински произход, които са ползвани без особена терапевтична стойност.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимки: https://www.ranker.com/list/threatened-animals-used-in-traditional-medicine/anna-lindwasser?ref=search

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияВидеоАлт. медицинаСпорт