Начало История на медицината Фосилите в древната медицина, част 2 - Драконови езици и рога на боговете

Фосилите в древната медицина, част 2 - Драконови езици и рога на боговете

От -3300г. до 476г.

Фосилите в древната медицина, част 2 - Драконови езици и рога на боговете - изображение

В предишната част на статията ви разказахме за употребата на фосили от праисторически животни за медицински цели в Китай и Северна Америка. Но това далеч не изчерпва темата за вкаменелостите в античната фармация. Нашите прадеди - европейците - притежават не по-малко богата гама от митове, обвързани с останките на огромните създания от далечното минало.

И докато в Китай основните използвани в медицинската традиция кости са тези на динозаврите, на Стария континент стават по-популярни фосилите от морски създания. Това най-вероятно се дължи на факта, че първите легенди за лековитите способности на древните артефакти се зараждат в Средиземноморския басейн.

Още от преди появата на елините, древните египтяни се натъкват на праисторическите останки от спираловидни черупки, които палеолозите днес разпознават като фосили на амонит. Амонитите представляват изчезнал род мекотели, които обитавали океаните и моретата в продължение на милиони години. И тъй като от изчезването на подобните на охлюв създания до наши дни лицето на Земята се е променило значително, голяма част от някогашните морета днес са пресушени и представляват обширни равнини.

Отляво - амонит, отдясно - мекотелото gryphaea

Именно затова вкаменелостите от амонити с намерени от жителите на Египет не под вълните, а заровени из пясъците на Сахара. Затова те решават, че спираловидните вкаменелости не са от черупки на воден обитател, а рогата на бог Амон (оттам идва и името на артефакта). Небесното божество е закрилник на човечеството, който благославя земята с плодородие. Именно затова жителите на поречието на река Нил изработват отвари или дори цели амулети от вкаменелостите. Тези магически талисмани служат за борба с проблеми като безсъние, депресия и дори безплодие и импотентност.

Елините възприемат в своята религия връзката между рогата на овен и царя на боговете от Египетската цивилизация, а оттам и култа към спираловидните рога. Тъй като амонитите се срещат и в Европа (включително и в България), те продължават да се използват за направата на магически предмети, които пазят от психически разстройства или стерилитет.

На другия край на Европа славянските и балтийските племена от днешните Полша и Украйна имат сходни вярвания. Те смятат, че вкаменилите се вътрешни черупки на мекотелите belemnites, плавали някога из сегашните степи и гори на Северна Европа, са върховете на светкавици. И тъй като гръмотевиците са използваното от бог Перун, наричан от балтите Перкунас, тези находки също се използват за направата на амулети, които обаче лекуват костни заболявания като артрит и ревматизъм.

Когато народите от региона приемат християнството, те първоначално отхвърлят талисманите, изработени от морски вкаменелости, но постепенно магическите предмети се завръщат в битието на балтийците и източните славяни, защото са припознати като „пръстите на Свети Петър“.

Акулата Мегаодон

По време на Късната Античност на територията на Малта се появява вярването, че странните фосили, намирани от рибарите по бреговете на острова, са езиците на водни змейове, които някога плавали или летели над Средиземно море. Римските хронисти наричат тези загадъчни предмети „glossopteris“ и обясняват техния произход с борбата на св. Павел със злото. Според учените от Вечния град тези реликви могат да се използват като антидот за всякакъв вид отравяне, ухапване от змия и дори за затваряне на някои видове рани.

Според официалната римска наука мистичните триъгълни кости са езиците на повалените от светеца змейове, които той превърнал в камък. Разбира се истината е съвсем различна. Артефактите представляват зъби на изчезналата гигантска акула Мегаодон. Мегалодоните са върховни хищници, обитавали моретата преди милиони години. Те се хранели с други акули и китове, а по размери били почти 3 пъти по-големи от най едрите представители на семейство акули, които се срещат днес.

Чак през ренесанса някои от италианските изобретатели започват да оборват автентичността на събираните през вековете реликви. Те съпоставят вкаменелостите със зъби от акули, уловени от местните рибари. Въпреки това „светините се почитат до началото на Новото време.

Ако искате да разберете каква е била ролята на вкаменелостите в медицината в Северна Америка и Китай, кликнете тук.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.washingtonpost.com

www.phatfossils.com

www.flickr.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияНовиниАлт. медицинаЗдравни съвети