Начало История на медицината "The Christians Refuge": медицински трактат за борбата срещу чумата в Лондон от 1665г.

"The Christians Refuge": медицински трактат за борбата срещу чумата в Лондон от 1665г.

От 1665г. до 1665г.

"The Christians Refuge": медицински трактат за борбата срещу чумата в Лондон от 1665г.  - изображение

Чумата, наричана още Великата чума, върлувала в Лондон в периода от 1665 година до 1666 година, безспорно оказала драматично влияние върху живота в британската столица. Припомняме ви, че страшната болест убила 100,000 души от населението, което тогава наброявало 460,000 човека. В отговор на това огромно човешко предизвикателство и в опит да бъдат ограничени опустошителните му размери, в града изведнъж започнали да се появяват множество печатни издания, касаещи борбата с болестта, между които памфлети, специални наръчници и други. Въпросните публикации били своеобразно отражение на големия страх на лондончаните, които, изплашени за себе си и за семействата си, непрекъснато имали нужда да получават информация за нивата на смъртност, както и съвети за това как да избегнат и да преборят тежката инфекция.

По това време писмените трудове върху чумата били малки по обем и определено – непретенциозно илюстрирани. Те били създавани от своите автори така, че да са преносими и лесно да се разпространяват от един читател на друг; с цел максимален достъп до всички представители на населението до ценна информация. Тъй като статистиките и съветите в тях бързо "остарявали", тези документи в повечето случаи били изхвърляни, което означава, че от тях оцелял наистина ограничен брой. Лондонската библиотека "Уелкъм", например, съхранява копие на подобен труд от 1665 година. Със заглавие "The Christians Refuge: or heavenly antidotes against the plague In this time of Generall Contagion", въпросният документ съдържа инструкции за употреба на религиозни средства за борба със заразата; статистика за смъртността; медицински рецепти, както и други материали. Обемът на книжката е скромен - тя е широка само 9 см и е с 11.3 см височина. Съдейки по състоянието на хартията, може да се твърди, че творбата се е радвала на многобройна читателска аудитория. В статия, публикувана в специализирания журнал "Медицинска история" през 2011г., британката Катлийн Милър идентифицирала като автор на "The Christians Refuge" биографа и хуморист Уилям Уинстенли (1698г.) Някои други негови разработки били публикувани анонимно или с псевдоним, подкрепвайки авторството му върху "The Christians Refuge". В по-ранен етап творецът не можел да се похвали с друг подобен текст, което дава основание на експертите да предположат, че кризата през 1665 година му предоставила възможност да се изяви в различен литературен жанр.

Както казахме и по-горе, в по-голямата си част ръководството коментира предимно моралните мерки, които биха могли да се предприемат от всеки човек в опита му да избегне болестта. Припомняме ви, че от Черната смърт нататък, чумата често била приписвана на божествена намеса, имайки се предвид, че по време на чумни епидемии Господ изпада в немилост и "отдръпва" своята подкрепа над човечеството. В допълнение, тъй като смъртта изглеждала като неизбежно събитие за много хора, християните трябвало да се фокусират в подготовката на душите си за Отвъдното.

Все пак, последната секция от наръчника - "Receits against the Plague", предлага по-практични здравни съвети. В нея са изброени голям брой натурални средства за справяне със заразата. Авторът обаче изрично предупреждава своите читатели, че те не бива да се доверяват твърде много на медицинската практика, тъй като без благословията на Бог медицината, по думите му, е абсолютно неефективна. Най-впечатляваща обаче е рисунката на първата страница на "The Christians Refuge". Тя показва фигура на скелет, "обзаведена" с кралски атрибути – хермелиново наметало, корона и скиптър. Освен всичко това, скелетът държи стъклен пясъчен часовник, а по костите му се увиват червеи. Знае се, че подобни страховити фигури и изображения открай време се свързват с чумата и с нейното ужасяващо присъствие. Посланието на илюстрацията е ясно и категорично: всички, дори кралските особи, са безсилни пред лицето на смъртта.

В крайна сметка, старинният трактат е важно съхранено свидетелство за ужаса, който лондончани е трябвало да преживеят през онази далечна вече във времето 1665 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2015/10/spotlight-a-solitary-survivor-of-the-great-plague/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиНовиниИзследванияЛечения