Начало История на медицината Анатомия на дозираните лекарствени форми в аптеките от XIX век, (2 част)

Анатомия на дозираните лекарствени форми в аптеките от XIX век, (2 част)

От 1730г.

Анатомия на дозираните лекарствени форми в аптеките от XIX век, (2 част) - изображение

Видът на старовремските аптеки се отличавал с безукорната подредба на красиво етикетираните шишенца, всяко от които имало място в големите аптекарски рафтове и лавици.

Снимката по-долу показва как е изглеждала аптеката в Клагенфурт, Австрия през 1730 година.

Определено може да се твърди, че фокусът на пациентите бил съсредоточен най-вече към билковите и растителните медикаменти, които в по-голяма или по-малка степен са непривични в настоящето.Снимката показва интериорът на аптеката от 18 век, която е обслужвала пациентите в немския град Бамберг.Снимката показва разнообразни минерали и соли, използвани за безброй цели.

Например, "axungia Hominis" (човешка подкожна мазнина, на снимката по-долу) и мазнините от животните са използвани през 16-ти век като важен компонент в немалко мехлеми. В Европа дълго се считало, че човешката мастна тъкан има лечебни и магически свойства. Фармацевтите се снабдявали с тази зловеща суровина за медикаменти от екзекутирани за престъпленията си затворници.

Снимката по-долу показва някои лекарства и странна на вид риба с крака, наречена stincus marinus, която се давала на децата като средство за защита на децата, които са имали чревни паразити.


Екстрактите от растения и плодове са били използвани за създаването на различни лекарства.

Малките стъклени ампули от снимката по-долу и книгата ("Journal Der Pharmacie") датират от далечната 1794 година. Книгата е написана от Йохан Бартоломюс Тромсдорф. Тя съдържала и демонстрирала начините за приготвяне и утвърдените мерки за всяка ампула.  

Всички познаваме съвременната опаковка на аспирина, но снимката по-долу показва ретро етикети  на аспирин, популярни от 19-ти век.В действителност, интериорът на аптеките (от снимката по-долу) в онези времена целял най-вече да привлече хората. Какъв по-добър начин от препариран алигатор, висящ от тавана, който да „демонстрира” наличността от природни лекове.Температурите в мазетата, част от аптеките били идеални за производството на лекарства, които изисквали специални условия за съхранение.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://themuseumtimes.com/german-pharmacy-museum-heidelberg/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиСпециалистиСнимкиОткритияАптекиОрганизацииНовиниНаправления в медицинатаАлт. медицинаГеографияТестовеНормативни актовеПроизводителиЛайфстайлРецептиВидеоСпортЛюбопитноКомпании и организацииАнкетиСтатистически проучванияБотаникаЗаведенияКлинични пътекиЗдравни съветиОбразованиеСоциални грижиЛечения