Начало История на медицината Археологически обект в Костенки и начало на първите човешки миграции

Археологически обект в Костенки и начало на първите човешки миграции

От 12.01.2007г.

Археологически обект в Костенки и начало на първите човешки миграции - изображение

Археологическият обект Костенки в Русия става тема за статия на списание „Science” от 12 януари 2007 г. Тя е посветена на факта, че в областта Костенки са съхранени доказателства за преселението на ранните съвременни хора в Източна Европа. Приблизително по това време представителите на вида започнали да се срещат и в останалите части на Стария континент.

Популярният научен блогър Джон Хоукс отговорил на публикацията на „Science”, изразявайки съмненията си относно датирането на възрастта на изследваните слоеве. Вследствие на това изказване реагира един от съавторите на доклад, посветен на Костенки, на име Джон Хофекер, работещ в университета в Колорадо.

Статията в списание „Наука” („Science”), озаглавена  „Горен палеолит в Източна Европа и последиците от разселването на съвременните хора" съобщава за откритието на артефакти, полагащи основите на палеолитната индустриална революция, погребани под вулканичната тепра. Хронологичното определяне на ранните палеолитни слоеве на Костенки се основава главно на методи, които показват, че слоевете, погребани под вулканичната са на около 40000 календарни години.
За първи път в тази живописна руска област археолозите са открили човешки селища, датиращи от преди 45 хиляди. За това време човечеството е съумяло по грандиозен начин от да изгради малки обществени групи от новозаселени европейци,  проучващи новия за тях континент. Впоследствие те развили своите общества, изхранващи се с лов на мамути. За учените станала ясно, че хората не само успели да в екстремните нови условия, но и създали забележителна култура. Те изграждали съоръжения, изработвали разнообразни каменни сечива, създавали невероятни художествени образи.

В много отношения археологически обекти като тези в Костенки разказват до голяма степен за дългият път на еволюцията на хората, който е изпълнен с изграждането на неизброимо много малки адаптации у отделните индивиди, които ги предавали в гените на своите наследници.
Ключовото откритие в Костенки дава повод за учените да обобщат, че ранните човешки миграции започнали, когато предмодерните Хомо еректус първи преминали извън Африка към Евразия преди около 1,8 милиона години. Разселването на Х. еректус от Африка е последвано от това на Хайделбергските хора преди около 600 хиляди години. Последният според много изследователи е  най-вероятният предшественик на съвременните хора и неандерталците.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://archaeology.about.com/od/earlymansites/a/kostenki.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниАнкетиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения