Начало История на медицината Борбата срещу шарлатаните в медицината и фармацията в творбите на известни английски карикатуристи от 18-ти век

Борбата срещу шарлатаните в медицината и фармацията в творбите на известни английски карикатуристи от 18-ти век

От 1736г.

Борбата срещу шарлатаните в медицината и фармацията в творбите на известни английски карикатуристи от 18-ти век - изображение

Сигурно знаете, че назад във времето в медицинската практика се изявявали "специалисти", които нито са имали нужната квалификация за упражняване на лекарската професия, нито пък съответните умения. Техните опити да се справят със заболяванията на хората често не били продиктувани от добри помисли, а най-вече - от желанието им да осигурят материалното си положение. Разбира се, щетите, които въпросните шарлатани причинявали на много хора, понякога довеждали до фатален край. И ако някои от тях успявали да се измъкнат от закона, други получавали заслужено наказание. Войната срещу измамниците в медицината често се водела на няколко фронта – дори в изкуството. Няколко от най-известните английски карикатуристи от миналото се постарали перфектно да разобличат тези мними лекари.

Преди 300 години Уилям Хогарт (1697-1764), смятан за баща на съвременната карикатуристика в Англия, "нападнал" медицинските шарлатани в прочутата си торба "The Company of Undertakers" (1736г.) /"Погребалното дружество" – в свободен превод от английски език/. Рисунката изобразява 15 "лекари" в различни пози, единият от които дори държи бутилка с урина. Мотото им, разположено между кръстосани човешки кости, гласяло "Навсякъде в името на смъртта" и било написано на латински език. Тримата джентълмени най-отгоре били известни личности на деня: очният лекар Джон Тейлър, самоукият ортопед Сара Мап и Джошуа Спор Уорд /доставчик на псевдомедикамента "Pill and Drop"/.

В подобен дух на "хаплива" сатира, англичанинът Томас Роулендсън осмял "лечебните" свойства на минералните води на английското градче Бат в своята серия от рисунки "The Comforts of Bath". Те включват карикатура, на която хора с патерици буквално се търкалят по хълма, за да стигнат първи до "вълшебните" извори, които имали славата, че лекуват веки здравословен проблем /слава, поддържана от именно от самозвани доктори, имащи полза от отчаянието на хората/ . Всъщност, едно от най-широко третираните заболявания в Бат била подаграта. 

Фалшивите медици безспорно били опасни, но същото толкова опасни били и шарлатаните фармацевти. Рискът от нерегламентираната им дейност е добре илюстриран в карикатурата на Роулендсън "Death and the Apothecary, or the Quack Doctor" (1814г.). В нея е изобразена фигура на скелет, която зад параван приготвя отровно лекарство, а зад тезгях лекар съсредоточено разпределя порциите за нищо неподозиращите пациенти.

Естествено, в карикатурното наследство на Острова, освен тези, могат да се открият и редица други "цветни" примери, разобличаващи неистинските експерти в медицината /а и във фармацията/ и наблягащи на това колкото опасна може да бъде тяхната дейност.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://wellcomehistory.wordpress.com/2013/10/16/medical-mirth/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияПсихология