Начало История на медицината Втора вълна на пандемията от испански грип

Втора вълна на пандемията от испански грип

От 1918г.

Втора вълна на пандемията от испански грип - изображение

Втората вълна на пандемията от испански грип започва през 1918 и е много по-смъртоносна от първата. Първата вълна прилича на всички типични епидемии от грип - най-застрашените при нея са болните и възрастните хора, докато по-младите и здрави хора се възстановяват сравнително лесно. За съжаление през август, когато започва втората вълна от испански грип във Франция, Сиера Леоне и Съединените щати, вирусът вече е мутирал в много по-смъртоносна форма. Това се дължи на комплексни обстоятелства, свързани с Първата световна война.

В цивилния живот естественият подбор благоприятства съществуването на по-малко вирулентен грипен щам. Обикновено тези, които се чувстват много зле остават у дома, за да се лекуват, а тези, които са по-малко зле продължават с ежедневните си задължения, разпространявайки по-малко вирулентни щамове на различни вирусни респираторни заболявания. Във военните окопи "естественият подбор" няма как да се приложи. Войниците, заразени с "по-мек" щам остават, за да се сражават, а тежко болните са изпращани по претъпканите влакове до пренаселените военни полеви болници и лазарети, разпространявайки смъртоносния вирус на испанския грип.
Втората вълна на агресивното респираторно заболяване започва и бързо се разпространява по целия свят.

Във времето, когато започват да действат модерните пандемии, здравните власти обръщат внимание и се ангажират да изследват факторите, поради които вирусът причинява подобни социални катаклизми (изследват се смъртоносните щамове на вируса). Фактът, че повечето от тези, които се възстановяват от първата грипна вълна и не се заразяват показва, че вероятно отново става дума за същия щам на грип.

Фактът, че втората вълна от испански грип е по-смъртоносна е илюстриран най-вече в Копенхаген, където населението понася смъртност от 0,27% (0,02% при първата вълна и 0,27% при втората). Най-уязвимите на респираторното заболяване са младите и здрави възрастни хора.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/1918_flu_pandemic

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниЛеченияЛюбопитноНормативни актовеАлтернативна медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиМедицински изследванияБотаникаОрганизацииЛайфстайлПсихологияСпециалистиДиетиХранене при...СнимкиТестовеСоциални грижиИнтервютаЗаведенияАнкетиЗдравни проблеми