Начало История на медицината Нива на смъртността от испански грип

Нива на смъртността от испански грип

От 1918г.

Нива на смъртността от испански грип - изображение

Скоростта на разпространение на глобалната смъртност по време на пандемията от испански грип през 1918-1919 не е известна, но около 10% до 20% от тези, които са заразени губят живота си. Около една трета от населението на света е заразено, това означава, че от 3% до 6% от цялата световна популация е загинала. Испанският грип убива около 25 милиона души в първите си 25 седмица от началото. По-стари оценки сочат, че цифрата е 40-50 милиона души, но текущите оценки свидетелстват, че броят на хората по света, загубили живота си по време на пандемията от испански грип е 50-100 милиона.

Тази пандемия е описана като "най-големия Холокост в историята на човечеството" и вероятно е убила повече хора в сравнение с чумната пандемия. Твърди се също така, че испанският грип убива повече хора за двадесет и четири седмици, отколкото вирусът на СПИН за 24 години и чумата за 1 век.

Заболяването засяга и поразява във всяко кътче на земното кълбо. Загиват близо 17 милиона в Индия (това са около 5% от населението й). Броят на загиналите английски колонизатори, живеещи в Индия са около 13.88 милиона. В Япония от вируса на инфлуенца са засегнати 23 милиона души, от които загиват 390 000. Холандската част от Индия (сега Индонезия) губи 1,5 милиона живота от общо 30 милиона жители. В Таити загива 13% от населението в рамките на само един месец. По същия начин, в Самоа (през ноември 1918 г) се заразяват 22% от населението, загиват 38 000 за два месеца. В САЩ се заразява около 28% от населението, загиват между 500 000-675 000 души. Индианските племена понасят особено пандемията от испански грип. Само в областта „The four corners” (е регион в САЩ, състоящ се от югозападната част на Колорадо, северозападната област на Ню Мексико, североизточната част на Аризона, и югоизточната част на Юта. Повечето от областта „Four Corners” принадлежи полуавтономните индиански народи) са регистрирани  3293 смъртни случая. Цели села в Аляска изчезват. В Канада жертвите са 50,000, в Бразилия - 300,000. Във Великобритания жертвите са около 250,000, във Франция са повече от 400,000, западна Африка губи най-малко 100 000 души в Гана. В британска Сомалия е изчислено, че 7% от местното население загива.

Този огромен брой жертви вероятно се дължи на изострена реакция на имунната система, известна като цитокинна буря (известна е също като цитокинна каскада или hypercytokinemia. Това е потенциално фатална имунна реакция, състояща се в неадекватно положителна обратна връзка между цитокините и белите кръвни клетки). Симптомите на испанския грип през 1918 г. са толкова необичайни, че първоначално респираторното заболяване е грешно диагностицирано като денга, холера или тиф. Един наблюдател пише: "Едно от най-забележителните от усложненията е кръвоизлива от лигавиците, особено от носа, стомаха и червата. Наблюдава се кървене от ушите и червени петна от кръвоизливи по кожата." По-голямата част от смъртните случаи са вследствие на бактериална пневмония, вторична инфекция, причинена от вируса, но болестта може да убива хората директно, причинявайки масивни кръвоизливи и оток на белите дробове.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/1918_flu_pandemic

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниЛюбопитноЛайфстайлРецептиСпортСоциални грижиСнимкиПроизводителиНормативни актовеПсихологияАлтернативна медицинаЗдравни съветиПатологияОрганизацииСпециалистиЛеченияАнкетиБотаникаЗдравни проблемиХранене при...ТестовеМедицински изследвания